Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Mačevanje - aktivnost i za mišiće i za duh

Tragajući za interesantnijim vidovima održavanja fizičke kondicije, probajte i mačevanje, savetuju stručnjaci. Dobro ćete se preznojiti, aktivirati takmičarski duh, sve veće grupe mišića, a izgledaćete elegantno i graciozno u beloj zaštitnoj opremi.
Sedeći u školi, na poslu, ispred televizora ili kompjutera provodimo mnogo vremena, ukazuju stručnjaci. To se odražava najpre na liniju i sve je više osoba sa viškom kilograma, ali i na zdravlje. Najugroženiji su srce i krvni sudovi.


 
   Mnogima problem predstavlja to što su fizičke aktivnosti uglavnom nezanimljive. Teretana, aerobik, joga, pilates, razne borilačke veštine ili ples posle nekog vremena prestaju da okupiraju pažnju polaznika, koji počnu da proređuju dolaske, dok ne odustanu. Jedno rešenje mogao bi biti egzotičan sport sa dugom tradicijom, koji aktivira sve veće grupe mišića - mačevanje. Najčešće bela zaštitna oprema vežbačima daje dozu elegancije, naročito ako se uzme u obzir da mačevalac ima pravilno držanje.
Instruktori mačevanja ističu da je u tom olimpijskom sportu najvažniji balans. 


 
   Pravilan položaj podrazumeva blago savijena kolena i ramena povučena unazad, jer je idealan za prebacivanje težine sa jedne noge na drugu. Međutim, kretanje u stranu u tom položaju nije nimalo lako, jer osim na položaj kolena i ramena, neophodno je paziti i na leđa, stopalo koje je pozadi, a pogled mora biti usmeren ravno ka protivniku.

   Puls je ubrzan već posle nekoliko minuta takvog zagrevanja, a kada vežbač namesti zaštitni prsluk i masku, temperatura se povećava. Uprkos tome što je dosta topla, oprema je udobna i u njoj i početnik izgleda kao profesionalac. 
Susret sa oružjem posebno je zabavan. Postoji više vrsta mačeva koji imaju različite namene, što se postepeno uči. U početku je najvažnije pravilno uvežbati jednostavne poteze napada koji su prilično zahtevni za mišiće butina.


 
   Uporedo sa njima uče se i odbrambene tehnike, to jest načini izbegavanja napada, jer mačevalac se veoma brzo nalazi oči u oči sa protivnikom.  Analizirajući stav vežbača sa povijenim nogama, prstima uperenim spolja, uvučenom karlicom, ispravljenim leđima i jednom rukom ispred lica, neki bi rekli da je reč o baletu. Ipak, u pitanju je mnogo opasnija aktivnost, jer vaš balans svakog momenta može poljuljati protivnik veštim baratanjem tankim, šiljatim mačem. Kao i u svim takmičarskim sportovima poraz je deo svakodnevice koji mnoge podstiče da se vrate i na sledeći trening, kako bi postali veštiji, okretniji i spretniji, što odlično utiče ne samo na fizičko, već i na psihičko stanje pojedinca. 


Preuzeto sa sajta www.rts.rs

 

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde