Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Samo za muškarce - cipele sa 'pedigreom'...

Postoji li uopšte neka žena koja je ikada pomislila kako joj nove cipele nisu potrebne?... Teško... U svakoj od nas sigurno čuči jedna sićušna Carrie Bradshow, koja više nije ni sigurna koliko tačno pari sandala ili čizama poseduje, a koja iz svake kupovine obavezno donese još po jednu dragocenu i samo na prvi pogled običnu kartonsku kutiju...

 
Ali nisu ni svi muškarci imuni na to u kakvoj će se obući trkati i nadmetati, i šta će imati na nogama dok jurcaju, bilo za ženama, bilo za novcem i prestižom. Jer ma koliko nekima zvučalo besmisleno, cipele mogu i te kako predstavljati statusni simbol.
 
 


'Vaše cipele imaju dušu', tvrdi Olga Berluti, žena koja trenutno proizvodi najskuplje muške cipele na svetu. Uz ovo ona takođe dodaje 'Obožavam muška stopala i zaista mi predstavlja uživanje da za njih pravim najlepšu i najbolju obuću. Ove cipele izlaze iz radionica najboljih svetskih obućara, a izrađuju se od najkvalitetnije kože.'
 

Modna kuća Berluti već više od 100 godina predstavlja značajno ime kada se govori o proizvodnji muške obuće 'za onu pravu reputaciju'. U vezi sa tim, uopšte ne iznenađuje činjenica da svi oni koji kako iz ličnih tako i iz profesionalnih razloga teže da ostave utisak, svaku posetu Parizu iskoriste da navrate u ulicu Marbeuf broj 26. Naravno, to da li će svoja stopala obradovati parom skupocenih Berluti cipela, dosta zavisi i od dubine džepa dotične gospode, jer jedan par izrađen po nacrtima Olge Berluti košta između 2 000 i 85 000 dolara, a ona svojim mušterijama samouvereno savetuje da obuću pažljivo glancaju najmekšom bivoljom kožom prethodno natopljenom šampanjcem! Ipak, cena i način održavanja nikada nisu predstavljali problem stalnoj klijenteli, ako se uzme u obzir da su ponosni vlasnici najskupocenije obuće na svetu bili Pablo Pikaso, Džon Kenedi, Endi Vorhol, Salvador Dali i Aristotel Onazis.. Glumci Ben Kingsli i Jul Briner nose isključivo cipele Berluti. Jednom rečju, ova čuvena pariska kreatorka jedva uspeva da izađe na kraj sa svim porudžbinama kojih kao da ima sve više i više.
 

Svojim klijentima izlazi u susret u radnji svog oca, a prvi korak je iskusno opipavanje stopala svake mušterije. Zatim sledi slušanje svih njihovih posebnih želja, koje mogu biti itakako hirovite i neobične. Ali Olga, kao pravi profesionalac, uvek ima sluha i razumevanja za potrebe jako bogatih ljudi čiji se zahtevi razlikuju od onih svojstvenih 'običnim smrtnicima'. Kada su nacrti izrađeni i odobreni, na scenu stupaju obućari sa svojim oštrim skalpelima i finim koncima, koji pre podsećaju na hirurge nego na zanatlije, dok seku kožu i ušivaju je najfinijim nitima. Posle šivenja, cipele se glancaju ne bi li zablistale 'poput dijamanta'.
 
 

Oko 120 'uživalaca' i obožavalaca Olginog rada učlanjenih u 'Klub labuda' okuplja se jedanput godišnje u jednom pariskom restoranu. Luksuz i bogatstvo je zajednički imenitelj svih članova kluba, na čijem se okupljanju puše najskuplje cigare, a šampanjac nemilice troši na glancanje cipela. 'Ponekad upotrebim i dobar konjak', zaključuje Olga Berluti.

Možda je tačna ona čuvena tvrdnja 'Ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je skupo'. Možda i nije...
A šta vi mislite, da li cena uvek opravdava kvalitet?

www.berluti.com 
www.zivot.krstarica.com 
grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde