Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Plišani meda

Kako je nastao plišani meda?

Plišani meda je danas neizostavni deo svačijeg detinjstva. Svaka kuća ga ima i svaki od njih ima svoju priču. Neretko, ove igračke su čest poklon prilikom iskazivanja ljubavi i pažnje prema osobama koje volim.

Novembra 1902. godine organizovan je lov na medvede u američkoj državi Misisipi na koji je bio pozvan i tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Teodor Tedi Ruzvelt.Kako je tu bilo više lovaca, svi su ulovili neku životinju . Ispostavilo se da je Ruzvelt jedini ostao bez ulova. Kako bi sprečili da predsednik jedini ostane bez plena, lovci su uhvatili mladunče crnog američkog medveda, ne bi li omogućili Ruzveltu „trofej“.

Međutim, videvši onako bespomoćno mladunče, Ruzvelt je odbio svoj „trofej“. Nakon toga je ismejan karikaturom u Vašington Postu 16. novembra 1902.

Ova karikatura je postala popularna pa ju je crtalo više karikaturista. Meda je vremenom crtan da bude manji i slađi.

Moris Mičton, ruski imigrant jevrejskog porekla, čim je video ovu karikaturu došao je na ideju da napravi plišanu  igračku medveda koju je stavio u izlog svoje prodavnice i nazvao Tedijev meda (Teddy's bear), nakon što je dobio dozvolu za korišćenje imena lično od Ruzvelta.

Danas, godišnja vrednost prodatih plišanih igračaka u celom svetu iznosi 1.5 milijardi dolara.

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde