Indija budi sva čula i sva osećanja, pa u toj zemlji možete osetiti sve osim ravnodušnosti. Takva je i gastronomija ove ogromne zemlje, čija tradicija seže hiljadama godina unazadIndije, najveća zemlja indijskog potkontinenta, najveća parlamentarna demokratija na svetu, zemlja koja ima 28 država i šest saveznih teritorija… Indija je druga zemlja po...
Japan je zemlja umamija, soja sosa, ribe, pirinča…. Zemlja koja ne prestaje da nas osvaja svojom tradicijom i hranom.Dugo se verovalo da ljudi mogu da razlikuju četiri osnovna ukusa: slano, slatko, kiselo i gorko. Međutim, japanski hemičar koji je otkrio da glutamat (jonizovani oblik amino-kiseline glutaminske kiseline) izaziva jedinstveno čulo...
Onlajn platforma za pronalaženje smeštaja širom sveta - Airbnb - svojim korisnicima nudi novu, ekskluzivnu uslugu:Obilazak Njujorka ruku pod ruku sa čuvenom Sarom Džesikom Parker!'Nudimo vam nezaboravno iskustvo kupovine cipela sa glumicom, producentkinjom, poslovnom ženom i ponosnom Njujorčankom', piše na njihovom sajtu.Svaki učesnik ove...
Kanada je zemlja javora, javorov list se vijori na zastavi ove zemlje, a slatki sirup njegovog stabla je najslađi izvozni proizvodKanada je ime dobila po reči „kanata“, što na jeziku domorodaca Irokeza znači „naselje“. Godine 1535. domorodačko stanovništvo na teritoriji današnjeg grada Kvebeka upotrebilo je ovu reč da uputi...
U poseti planini Zlatibor ćete uživati, bilo da se za nju odlučite leti ili zimi. Tokom zime skijališta Zlatibora su prepuna, sneg na ovoj planini traje čak do maja. Kada se sneg otopi počinje letnja sezona. Tada planina postaje savršeno mesto za piknik, šetnju i odmor od gradske verve.Međutim, ova planina nije samo mesto sa kog ćete moći uslikati stotine...
Na samo sat vremena vožnje od Beograda već ćete se naći u idiličnom ambijentu nekog od salaša, gde možete uživati u toploj dobrodošlici vojvođanskih domaćina.Salaš (mađ. szallas), reč koja se često spominje u Vojvodini i Mađarskoj, oslikava nekadašnji paorski način života na ovim prostorima u XVIII i XIX veku, kada se rad obavljao van sela, daleko, na...
Grad Mumbaj u Indiji je poznat po svom široko rasprostranjenom sistemu isporuke toplih obroka od kuće do kancelarije koji je nastao 1890. godine.Dabavala (dabbawala) – u prevodu “onaj ko nosi kutiju” su muškarci zaposleni da svaki dan, koristeći različite vidove transporta, pretežno bicikl i voz, ujutru prikupljaju toplu hranu u kutijama...
Pariz je grad koji na svojim plećima nosi nekoliko epiteta: grad svetlosti, ljubavi, umetnosti, parfema, mode, hrane i pića… ali za svakog putnika i veoma važan epitet – epitet skupog grada.Prema podacima iz 2017. Pariz je najskuplji grad za život u Evropskoj uniji, i sedmi u svetu. Od smeštaja do hrane i prevoza, izazov je napraviti budžet...
Jedan od najbolje očuvanih skeleta mamuta u svetu, najveće zimovalište sova na planeti, nesvakidašnji festival za decu, jedini mlin na konjski pogon u Srbiji – dovoljno je da vam zagolica maštu, pa da pođete put Kikinde.Drugi vikend u septembru svake godine rezervisan je za „Mamutfest“ posvećen mamutu otkrivenom pre dve decenije u Kikindi...
Dan u Beogradu je lako potrošiti, ali nas nekada budžet sprečava.Svesni da pre ili posle obilaska dolazi osveženje u vidu sladoleda, kafe, limunade, piva… potrudili smo se da vam predstavimo lokacije i aktivnosti za koje nije potrebno odvojiti veliki budžet – u nekim slučajevima je sadržaj besplatan, a takođe postoje dani kada je ulaz slobodan...
Iako je Belgija mala zemlja, svetski je poznata po svojim delikatestima, a Belgijanci su nadaleko poznati kao veliki hedonisti i sladokusci, i to do te mere da su među prvima u svetu poneli gastronomski epitet foodies (gurmani).Belgijska gastronomija je nastala kroz snažne uticaje Rimljana, Vikinga, Francuza, Nemaca, španaca i Holanđana.Krompir je prvi na...
Jedan svet svakog jutra se izdiže iznad Portare, impozantne kapije antičkog hrama koja dominira na ulazu ostrva i ponosno ostaje da nas podseća na Apolona, kome je, pored Zevsa, Naksos bio dom.Ova dva čuvara daju značaj jednom ostrvu koje se kupa u suncu, ali i nudi druge kvalitete – miris majčine dušice i palih smokava, kozice koje jure po padinama...