Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Čarobni gradovi nestvarnih boja: Ovde je sve šareno

Postoji li nešto veselije od gradova koji slave živopisne boje? Bez obzira da li su sve zgrade u istoj nijansi, ili je, još bolje, svaka kuća u drugoj boji, živopisni i veseli gradovi pružaju ne samo savršene mogućnosti za fotografije, već uveliko podižu i raspoloženje.

 

Screenshot 1

 

Postoje gradovi sveta koji se izdvajaju iz gomile zahvaljujući obimnoj upotrebi boja, a Travelmagazine je izvojio neke od njih.

Havana, Kuba

Na ovoj listi se, bez sumnje, mora naći Havana. Prestonica Kube ne samo da ima mnoštvo živopisno obojenih zgrada, već tik uz njih ima i parkirane još koloritnije oldtajmere. Često se dešava, nekada slučajno a nekada i ne, da se parkirani automobil i zgrada iza njega slažu po boji. Savet: Dok ste na Kubi, obavezno posetite gradić Trinidad. Šaren je poput Havane, ali sa drugačijom arhitekturom. Ljubitelji fotografije će sigurno biti oduševljeni.

Bristol, Engleska

Bristol nikoga ne ostavlja ravnodušnim svojim živopisnim kućama. Kroz brdoviti grad protiče reka Ejvon (Avon) zahvaljujući kojoj postoje duboke klisure. Fasade zgrada duž ivica litica obojene su u jarke boje, ističući se poput vesele ograde. Dodajte tome pojedinačno obojena ulazna vrata kuća i na svakom koraku u Bristolu ćete pronaći boje. Čak i kada po često vlažnom vremenu izađete napolje, šarenilo će vam izmamiti osmeh. Savet: Krenite u šetnju kroz četvrt Harborsajd (Harborside) i šetajući se duž reke uživaćete u savršenom pogledu na kvartove Redklif (Redcliffe) i Klifton (Clifton). Zanimljivo je kako se litica (na engleskom: cliff) krije čak i u njihovim imenima. Ovde ćete imati priliku i da fotografišete čamce jarkih boja privezane odmah ispod bloka veselih, šarenih kućica.

Burano, Italija

Kada posećuju Veneciju, mnogi turisti dolaze samo na dan ili se ne zadržavaju dovoljno dugo da posete i Murano. Međutim, šarenoliko ostrvo Burano se često zanemaruje. Ako krenete iz Venecije, na kraju 45-minutnog putovanja vaporetom dočekuje vas ovo malo ostrvo. Prepuno je jarko obojenih kućica koje su nekada pripadale ribarima, a gde i danas starice sede napolju i pletu čipku po kojoj je ostrvo poznato. Savet: Vaporeto se, takođe, zaustavlja i u Muranu, poznatom po staklu, i Torčelu, gotovo nenaseljenom, ali sa divnom crkvom Santa Maria Assunta. Kupite Hop On / Hop Off kartu i iskoristite dan u potpunosti.

La Boka, Buenos Aires, Argentina

Buenos Aires je ogroman grad gde se mnogo toga može videti i uraditi. Srećom, dobro je podeljen na četvrti (barrios), od kojih je svaka poznata iz svojih razloga. La Boka (La Boca) je ona puna kolorita. U ovoj četvrti se nalazi Kaminito (Caminito): ulični muzej u kome su kuće svetle i šarene, ulična umetnost na svakom koraku, a život se odvija na ulici, uz čudesan tango koji se svuda pleše. Možda previše turistički, ali je i zabavno u isto vreme. Savet: Na ulicama Kaminita, svakog dana su otvorene tezge u okviru umetničke i zanatske pijace, ali je najbolje posetiti ih vikendom.

Pročitajte više na b92.net

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde