Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Svetska premijera: Debitovao novi Audi A3 FOTO

Audi je predstavio novu generaciju konkurenta Mercedesu A klase i BMW-u Serije 1.

Nemački proizvođač je novi Audi A3 Sportback predstavio online, s obzirom da je ženevski auto-salon otkazan zbog opasnosti od koronavirusa. 

 Četvrta generacija ovog premijum kompaktnog hečbeka postavljena je na Volkswagenovu modlularnu MQB mehaničku platformu, a automobil ima dinamičniji izgled u odnosu na prethodnika.Sportback će ubuduće biti jedina hečbek opcija karoserije, s obzirom da se model sa 3 vrata više neće proizvoditi zbog smanjenog interesovanja kupaca. 

 Novi Audi A3 ima naglašenije sportske proporcije i obrise, a tome doprinosi i povećanje dimenzija. U poređenju sa odlazećom trećom generacijom, automobil je duži za 3 cm - ukupna dužina iznosi 4,34 m, a takođe je i nešto širi (1,82 m). 

 Međuosovinsko rastojanje se nije menjalo i iznosi 2,64 m.

Inženjeri Audija unapredili su i aerodinamiku vozila, pa koeficijent otpora vazduha sada iznosi 0,28. 

 Zapremina prtljažnika je 380 litara, a može se povećati na maksimalnih 1.200 l obaranjem naslona zadnjih sedišta.

Bazični model opremljen je točkovima prečnika 16 inča, dok će skuplje varijante imati alu felne promera i do 19 inča. 

 Uz pomoć opcionog sistema adaptivnog oslanjanja, Audi A3 Sportback može da se spusti bliže asfaltu za 10 mm, a specijalno sportsko ogibljenje smanjuje odstojanje od tla za 15 mm.

S obzirom na Audijevu filozofiju 'evolutivnog' dizajna spoljašnjosti, znatno veće stilske promene prisutne su unutra nego spolja. 

 Enterijer vozila je dosta izmenjen u poređenju sa prethodnim Audijem A3. Tu su pre svega dva nova digitalna ekrana. 

 Centralno postavljeni 10,1-inčni displej multimedijalnog sistema lepo je uklopljen u komandnu tablu, a kao i čitava središnja konzola blago je orijentisan prema vozaču, što dodatno poboljšava ergonomske karakteristike automobila.

Drugi ekran se nalazi ispred vozača i služi kao instrument tabla. Dostupan je u dve dimenzije, manjoj dijagonale 10,25 inča i većoj od 12,3 inča. 

 Novi A3 nema 'touchscreen' dispej za klima-uređaj, kao noviji i veći Audi modeli, već su zadržane klasične fizičke komande. 

 Dizajneri enterijera Audija A3 promenili su i oblik i položaj ventilacionih otvora, pa su oni sada postavljeni asimetrično - kod vozača su smešteni na vrh komandne table, a kod suvozača nešto niže.

Motorizacija je očekivana kada je reč o vozilima VW grupacije koja koriste MQB mehaniku. Bazičnu benzinsku verziju pokreće trocilindarski 1.0-litarski turbo motor sa 110 KS. 

 Turbopunjeni benzinac zapremine 1.5 litara dostupan je u standardnoj i opciji sa 'blagim' hibridnim pogonom, a u oba varijante raspolaže sa 150 konjskih snaga. 

 Oni koji se odluče za dizel, mogu da računaju na 2.0 TDI u verzijama sa 116 KS i 150 KS.


Pročitaj više na: b92.net


grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde