Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

'Automobil' brži od 806 km/h, a to je tek početak

Supersonično vozilo nazvano 'Bloodhound' uspelo je u fazi testiranja da probije barijeru od 800 kilometara na sat, ali cilj je mnogo veća, nadzvučna brzina.

Na testiranjama u Južnoj Africi, 'Bloodhound' je postigao brzinu od 501 milju na sat, odnosno 806,3 kilometara na čas

 Pogledajte video:


U kokpitu ovog posebnog automobila sa mlaznim motorom iz borbenog aviona 'Eurofighter Typhoon' bio je Endi Grin, vozač koji je pre još 22 godine postavio i trenutno važeći rekord koji iznosi 1.228 kilometara na sat

 Tada su to postigli sa takođe specijalno konstruisanim automobilom pod imenom 'Thrust šC', koji je ujedno postao i prvo vozilo koje je probilo 'zvučni zid'.


Foto: &Bloodhound&Foto: 'Bloodhound'


Naravno, 'Bloodhound' ima malo toga zajedničkog sa običnim automobilima, pa aerodinamički oblik najviše podseća na borbeni avion ili raketu, dok ni točkovi zbog velikih brzina nisu mogli da imaju gume nego su izrađeni od aluminijuma i mogu da trpe silu od 50.000 G. 

 U trenutnom izdanju 'Bloodhound' ima samo mlazni motor iz borbenog aviona koji ga može dovesti do ovih brzina koje je sada ostvario, dok drugi deo cilja i brzine od preko 800 milja na sat (1.280 km/h)  treba da obezbedi raketni motor kojeg će dobiti iduće godine.


Foto: &Bloodhound&Foto: 'Bloodhound'


Iako je cilj da 'Bloodhound' obori važeći rekord, krajnji cilj cele ekipe je u stvari postavljanje potpuno novog rekorda i postizanja brzine od neverovatnih 1.000 milja na sat ili 1.609 km/h.

Foto: &Bloodhound&Foto: 'Bloodhound'


Izvor: www.b92.net

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde