Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Audi

Na samom kraju 19 - og veka je August Horhe želeo da u svojoj novoosnovanoj kompaniji proizvede automobil, što mu je pošlo za rukom dve godine kasnije. Silom prilika, on tu firmu napušta, ali već osam godina nakon toga, zvanično osniva drugu kompaniju. Ipak, budući da je brend koji je nazvao „Horh” osnovao sa partnerima, te oni svakako nisu bili zadovoljni činjenicom da i dalje koristi njegov naziv, bio je prinuđen da ga promeni, pa je otuda i nastao čuveni „Audi“.

Zvanično se kao datum osnivanja ove prestižne automobilske kompanije uzima 16. juli 1909. godine, a zanimljivo je reći i to da je Horhe napustio kompaniju već 11 godina posle toga, ali to je svakako nije sprečilo da postane jedan od lidera na ovom tržištu. Zanimljivo je reći da se ovi automobili smatraju naročito luksuznim za to vreme, budući da se posebno vodilo računa o limariji i njenom visokom kvalitetu. Čuvena Auto Unija je formirana tridesetih godina dvadesetog veka, kada se kompanija Audi poslovno spaja a preostale 3 firme i to “Horh”, “Wanderer” i “DKW”. Budući da su se 4  firme ujedinile, počele su da koriste znak koji je, danas postao i zvanično obeležje marke Audi, iako je primarno bio simbol Auto Unije. Međutim, on se ugrađivao isključivo na one modele automobila koji su bili namenjeni trkanju, a naročito se vodilo računa o visokom kvalitetu modela.

Kada se Drugi svetski rat završio, kompanija Audi je preuzeta od strane firme „Daimler Benz“, a što se dogodilo 1958. godine, da bi je samo šest godina kasnije, nemački „Volkswagen“ zvanično kupio i od tada se nalazi u njegovom vlasništvu.

Ranije se u sklopu ove kompanije nalazila i specijalizovana fabrika, a koja je najpre bila usmerena na izradu četvorotaktnih motora, tako da je prvi automobil, u koji je on ugrađen nastao zvanično 1968. i nosio je oznaku Audi 60.

Naročito je interesantno reći da su dobro poznate marke automobila „Wartburg“ i „Trabant“ upravo bile proizvođena u nekadašnjoj fabrici ove kompanije.

Naziv  za svoje modele, Audi je davao u skladu sa određenim brojem konjskih snaga, koje je konkretni motor imao, pa je nakon prvog modela koji je imao oznaku 60, nastao i onaj koji je poznat kao Audi 75, a zatim je lansiran i Audi 80 i, svakako Audi Super 90, s tim da su pomenuti modeli bili dostupni do prve polovine 70 - ih godina dvadesetog veka.

Dogodila se još jedna novina u poslovanju ove kompanije i to 1969., kada je zvanično Auto unija, to jest firme koje su se sačinjavale, izvršila spajanje sa nemačkom kompanijom „NSU”. koja je prethodno bila usmerena na proizvodnju motora. Okolnosti su se, kasnije nešto izmenile, tako da se u prostorijama ove fabrike u savremeno doba proizvode brojni modeli marke Audi. Nakon tog spajanja je bio promenjen naziv, pa se firma zvala  „Audi NSU Auto Union“, a ona je lansirala i svoj prvi model koji je nosio oznaku Audi 100, te se nedugo zatim pojavljuju i Audi 50, odnosno 80.

Turbo motor je zvanično prvi put u automobile ove marke ugrađen 1980. godine, a kada je nastao Audi Quattro. Taj model je imao pogon na sva 4 točka, pa se upravo on i smatra prvim, koji je na teritoriji Nemačke bio proizveden serijski.

Tek pet godina nakon toga, kompanija ponovo menja naziv i nastaje „Audi AG”, a pored trkačkih automobila, ovaj proizvođač u ponudi ima i limuzine, ali i karavane. Dobro je reći i to da se prema procenama, u celom svetu možda i najviše prodaju upravo automobili ove kompanije. Na savremenom tržištu se sreću mnogobrojni modeli marke Audi, a pored ostalog to su Audi A3 i A4, ali i A4 Allroad Quattro, kao i čuveni Audi TT. A pored njih, svakako treba pomenuti i Audi A6, te A7 i A8, odnosno Audi Q2, Q3 i Q7, kao i mnogi drugi, a od sportskih modela se svakako izdvajaju Audi S8, Audi TTS i Audi S4, kao i SQ5, S7 i ostali.

Kako se neretko događa da mnogi koji poseduju automobil ove marke žele da ga zamene čim se pojavi novi, to se prilično često javlja i potreba da bude izvršen otkup automobila Audi. A firme koje su primarno usmerene upravo na te poslove, nastoje da ispune zahteve svakoga ko je zainteresovan, što svakako čine na najbolji način, tako da su klijenti uvek i više nego zadovoljni cenom koja im bude ponuđena za otkup.

Izvor: www.otkupautomobila-beograd.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde