Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Vrste i dobrobiti masaže - kada je masaža korisna a kada se ne preporučuje

Masaža predstavlja sistem metodičkih pokreta ruku tj. hvatova koje terapeut primenjuje na pacijenta. Masaža može biti terapeutska, sportska, relaksirajuća, aromatska anticelulit itd. Ima direktno mehaničko dejstvo na tkiva čovečjeg organizma. Vodite računa o tome da masažu obavlja pravilno samo stručno lice sa izvežbanim pokretima, poznavljanjem anatomije i problema tela vezanih za masažu.

DOBROBITI MASAŽE

Pod uticajem masaže povećava se lokalni metabolizam i eliminacija raspadnutih produkata, povećava se oticanje limfe i venske krvi, povećava se resorpcija otoka i poboljšava trofika tkiva. Masaža najpre deluje na kožu tako što odstranjuje deskvamirane epidermalne ćelije, povećava sekretornu aktivnost znojnih i lojnih žlezda a takođe povećava turgor i elastičnost kože. Masaža deluje analgetski tj. smanjuje bol. Smanjuje opšti zamor, deluje relaksirajuće i spazmolitički. Pod uticajem masaže povećava se cirkulacija krvi i smanjuje se zamor.

134f0214c56060bd4ff0ebb24b64547f88b1eeb9

TEHNIKE MASAŽE

Osnovni hvatovi masaže su: glađenje, trljanje, lupkanje, gnječenje i vibracije. Uvek primenjujemo jedan od ovih hvatova ali masaža uvek počinje i završava se glađenjem.

Indikacije za primenu masaže su: artoze i artritis, ankilozirajući spondilitis, pareze i paralize, povrede ligamenata i mišića, cerebralni i lumbalni sindrom, neuralgije i neuritisi, postraumatske kontrakture zglobova i lokalni otoci.

Kontraindikacije za primenu masaže su: akutna zapaljenja, febrilnost, krvarenje, maligni tumori, oboljenja kože, akutne zarazne bolesti i itd. Zatim, masaža nije poželjna ako ste pod virusom, imate temperaturu, ako ste pili alkohol ili uzimali narkotike, ako ste popili lek protiv bolova. 

VRSTE MASAŽE

Predstavljamo vam neke od najpopularnijih vrsta masaže:

RELAKS MASAŽA

Relaks masaža je blaga prijatna ručna masaža kojom se postiže opuštanje organizma sjedinjavanjem protoka energije. Ima za cilj negovanje tela radi podizanja opšteg zdravstvenog stanja. Služi za prevenciju stresa i premora, kao i relaksaciju mišića. Može se raditi relax celog tela ili parcijalno pojedinih delova (nogu, stopala, ledja, ruku, abdomena, grudnog koša, vrata i lica). Relax masaža je potrebna gotovo svima. Dugi pokreti će povećati cirukulaciju i smanjiti stres, dok će duboki pokreti ublažiti hroničan bol i osloboditi tenzije.

ANTICELULIT MASAŽA

Glavni cilj anticelulit masaže je rastresanje kože i potkožnog tkiva, te pojačavanje cirkulacije u njima i zagrevanje. Osim toga, postiže se i određena doza relaksacije, ali to nije primarni cilj ove masaže.
Hvatovi i međuhvatovi koriste se na butini sa obe strane i na potkolenici sa zadnje strane. Potkolenica sa prednje strane i stopalo masiraju se kao u klasičnoj masaži, ali nešto intenzivnije. Noge se obavezno masiraju cele bez obzira što celulit nije prisutan svuda.

Trajanje jedne masaže, obe noge je 30-40 minuta. Trajanje serije: 10 dana uzastopno počevši оd 5. ili 6. dana od početka menstruacije (hormonski status u prvoj polovini ciklusa olakšava izlučivanje vode i svega ostalog što se pokrene anticelulit masažom – nataloženih masti i u njima vezanih štetnih materija, а i iz razloga da započeta serija ne bude prekinuta menstruacijom). Za optimalne rezultate, potrebno je uraditi najmanje 3 serije

SPORTSKA MASAŽA


Masaža predstavlja sistem metodičkih pokreta ruku tj. hvatova koje terapeut primenjuje na pacijenta. Masaža može biti terapeutska, sportska, relaksirajuća, aromatska anticelulit itd. Ima direktno mehaničko dejstvo na tkiva čovečjeg organizma. Primenjuje se pre, za vreme ili posle intenzivnog treninga ili takmičenja. Cilj sportske masaže je da brže i efikasnije otkloni sve štetne i nepoželjne posledice, koje nastaju usled pojačanih psihofizičkih napora sportista.

Fiziološko delovanje sportske masaže je slično kao i fiziološko delovanje obične masaže. I ovde se koriste klasični zahvati, ali su oni posebno prilagodjeni vrsti sporta, sportisti i ciljevima koji se žele postići. Organizacija masaže, kao i uslovi za njeno sprovodjenje bitno se razlikuju od terapeutske masaže.Naročito se razlikuju prostor za masiranje i maserovo ponašanje. Masaža sportista se mora prilagoditi specifičnim okolnostima sporta, kao i terenu (teren, svlačionica, ring, strunjača ili sl.)

Sportskom masažom zagrevaju se i omekšavaju:

 • tkiva,
 • poravnavaju mišićna vlakna,
 • poboljšava cirkulacija,
 • ubrzava izbacivanje otpadnih stvari i mlečne kiseline iz organizma.

ANTISTRES MASAŽA

Svakodnevne male količine stresa mogu u mnogome da naškode našem fizičkom i psihičkom zdravlju. Ukoliko povremeno  nalazimo određene ventile za oslobađanje od stresa, nakupljenu negativnu energiju i stres će naš organizam mnogo lakše podneti.  Antistres masaža predstavlja masažu celog tela biranim biljnim uljima,   uključujući masažu glave, Iica i stopala. Cilj je smanjiti:

 • psiho-fizičku napetost,
 • poboljšali vitalnost,
 • otkloniti stres i napetost u mišićima.

Antistres masaža je spoj nekoliko različitih manuelnih tehnika masaže, dodatno obogaćena mešavinom esencijalnih ulja. Ulja znatno redukuju bol i uspešno otklanjaju nakupljenu napetost i toksine iz tela pa time vraćaju vitalnost i životnu energiju.

ŠIACU MASAŽA

Šiacu masaža -manuelna akupresurna tehnika lečenja poreklom iz drevnog Japana. Zasniva se na filozofiji tradicionalne Kineske medicine: da je uzrok bolesti neravnoteža između Jina i Janga. U šiacu spadaju:

 • pravilno disanje
 • kretanje,
 • prirodna ishrana,
 • normalno seksualno ponašanje
 • spavanje.

Za vreme tretmana dolazi do razmene energije između terapeuta i bolesnika, tako da ritam disanja terapeuta i bolesnika treba de je usklađen.

Izvor: drgaletic.rs 

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde