Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Muzika kao lek

Da li na koncertima primećujete kako vibracija muzike menja vaše raspoloženje? Kako upijate svaki akord, a vaše telo kao da se budi i vibrira u njenom ritmu. Da li ste nekada posmatrali lica ljudi dok slušaju klasičnu muziku? Njihove crte postaju mekše i opuštenije. 

Muzikoterapija se sve masovnije koristi kao vid komplementarnog medicinskog tretmana. Na klinikama širom sveta muzika se koristi za ublažavanje bola, smanjenje depresije i stresa, otklanjanje straha, poboljšanje pokretljivosti, smanjenje mišićne tenzije, opuštanje, poboljšanje raspoloženja i podsticanje pozitivnih emocija. 

Istraživanja su pokazala da muzika utiče na moždane funkcije, poboljšavajući određene kognitivne sposobnosti. Ona na primer smiruje decu sa poremećajem pažnje i pomaže im da se usredsrede i pojačaju koncentraciju. Kanadski istraživači su utvrdili da deca mlađeg uzrasta koja pohađaju časove muzike imaju bolje pamćenje i veću sposobnost učenja. Prevremeno rođene bebe znatno brže napreduju i ranije napuštaju intenzivnu negu kada im se pušta muzika. Kod njih je takođe utvrđeno da se prilikom bolnih medicinskih intervencija, ubrzani otkucaji srca, povišeni pritisak i ubrzano disanje stabilizuje znatno brže kada im se pevaju uspavanke ili ritmički slične pesme. 

U jednom od svojih istraživačkih radova, tim stručnjaka sa Univerziteta Stenford navodi da se prema njihovim nalazima moždani talasi prilagođavaju ritmu muzike. Brži ritmovi mogu da dovedu do veće pozornosti i jače koncentracije, dok sporiji tempo smiruje i može da dovede do meditativnog stanja. Oni dalje objašnjavaju da su stari narodi i plemena bila svesna moći muzike i zvuka, te da su zato koristili bubnjeve i tehniku ritmičkog ponavljanja molitvi radi postizanja određenih stanja svesti. Oni koji se bave holističkim lečenjem naglašavaju da muzika utiče na celokupan energetski sistem tela. Fizičko telo i čakre reaguju na određene tonove, odnosno frekvencije, koje pomažu da se u telu ponovo uspostavi energetska ravnoteža ukoliko je došlo do poremećaja ili blokade energetskog toka. 

Stručnjaci naglašavaju da je važno da se izabere muzika koja prija određenom pojedincu, jer su ukusi i reakcije na muziku različiti. 

Potrudite se da muzika postane deo vaše svakodnevne rutine. Izdvojite bar 20 minuta za relaksaciju uz umirujuće akorde. Zauzmite položaj koji vam prija i dišite duboko, sporo i ujednačeno. 

Prepustite se muzici i uživajte.
grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde