Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Manje sna - više kilograma

Gubitak sna može loše da utiče na metabolizam i postepeno dovede do gojenja, pokazala je nedavno objavljena studija američkih naučnika. Prema toj studiji, koja je u objavljena u Američkom kliničkom časopisu nutricionizma, nespavanje vodi ka dobijanju telesne težine - dolazi do veće potrebe za hranom i sporijeg sagorevanja kalorija.   'Rezultati studije su pokazali da samo jedna noć nespavanja može da smanji potrošnju energije kod čoveka, a da, s druge strane, san utiče na njeno pravilno trošenje u organizmu', rekao je vođa istraživanja Kristijan Benedikt sa švedskog Univerziteta 'Upsala'. Studenti, njih 14, bili su podvrgnuti različitim uslovima - isprekidan san, nespavači i oni sa normalnim snom. Tokom nekoliko dana ispitivanja, redovno su im praćeni ishrana, šećer, hormoni i drugi metabolički indikatori. Naučnici su otkrili da samo jedna neprespavana noć, za razliku od dobrog sna, može da uspori metabolizam i varenje hrane uspori za između pet i 20 odsto. Mladići su, takođe, imali visok šećer, grelin, hormon za stimulisanje gladi, i kotizol, hormon koji učestvuje u odgovoru organizma na stres.

   Ranije sprovedena istraživanja su pokazala da su ljudi koji spavaju pet ili manje časova skloniji gojenju i bolestima poput dijabetesa tipa 2 - najprostranjenijeg oblika šećerne bolesti. Ta istraživanja, međutim, nisu pokazala da gubitak sna utiče na povećanje telesne mase. Naučnici tvrde da faktori, poput načina života i dijete, takođe, mogu da vode povećanju telesne težine, pa čak, i gojaznosti.

   Zbog svega navedenog organizacija 'Nešenel slip faundejšn' preporučuje da odrasli svake noći spavaju između sedam i deset sati. 


Preuzeto sajta www.economy.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde