Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Mali Zen vodič i poklon za Hedoniste

Dragi Hedonisti,

 

prošle nedelje je naš prostor ulepšala Zen Bašta.  Ljubaznošću gospodjice Merime Krstić, Zen majstor, sada možemo još više da uživamo i opustimo se. Želimo ovo zadovoljstvo  da podelimo sa vama... najbrži Hedonsita će dobiti na poklon Zen Baštu!

AAH! Zen bašta

 

 

' Čujem i zaboravljam. Vidim i sećam se. Činim i razumem. ' Konfučije


 Opuštanje je važan u procesu uživanja. Pitanje je samo koliko vremena odvajate za vraćanje u stanje mira i balansa i na koji način to činite. Kada kažemo opuštanje, prva acocijacija može biti spa centar, masaža, topla kupka, zeleni čaj... Nekima prija da provedu trenutke opustanja uz knjigu, čokoladu, bademe, kafu...Ono što je najbitnije, bez obzira na to šta vas najviše prija je da nadjete vreme za sebe  i smirite misli.

U Japanu posebno vode računa da se u toku dana, bar 15-tak minuta, nadje vreme za opuštanje, kao i u toku nedelje, na mesečnom nivou i što je najvažnije u toku godine kada vreme možete posvetiti samo sebi.

Važan deo tradicije koja potiče iz Kine i Japana su Zen bašte. Poreklom iz 6.veka, u funkciji pejzažnih vrtova koji nisu bili namenjeni gajenju dekorativih biljki i cveća, Zen bašte vremenom dobijaju važnu ulogu u životu ljudi koji ih uredjuju. Pre svega, reč Zen znači meditacija. Zen bašta se može zauzimati nekoliko kvadratnih metara prostora, medjutim u ovom slučaju, reč je mini Zen baštama koje se svojim dimenzijama uklapaju u životni ili radni prostor osobe koja je koristi. Standardne dimezije su 30 x 15 x 5 cm, medjutim mogu biti i veće, sve u skladu sa potrebama. Funkcija Zen bašti je veoma jednostavna. Uredjivanjem peska koji čini unutrašnji sadržaj svake Zen bašte i pravljenje ' talasa ' malim grabuljicama, tj.fokusiranje misli samo na ovu radnju, dovodi od efekta opuštanja...Nakon samo 15 minuta mogu se primetiti prvi rezultati, u vidu smanjenja pulsa i pritiska.

Sa obzirom na to da je Zen bašta tekovina istočne kulture, postavilo se pitanje da li će imati efekte na naše ljude koji imaju ' malo ' drugačiji temperament. Medjutim, ispostavilo se da imamo potencijal za ' zen majstorisanje ' i tako je začeta ideja o prvim srpskim Zen baštama koje se prave u skladu sa svetskim standardnima ali od naših materijala. Sve Zen bašte u svom sastavu imaju drvenu osnovu     ( od bukve ili jele ), drvene grabuljice, najfiniji sivi pesak, školjke, prirodni kamen. 

Ako bi u šali Kraljevića Marka prvim srpskim Zen majstorom i njegovo oranje drumova tehnikom koja oslobadja od stresa onog ko je primenjuje, onda je uredjivanje naših Zen bašti svakako jednostavnija tehnika, sa efektima koji su takodje vidljivi...

 

Merima Krstić

Zen majstor

 

Specijalno iznenadjenje za Hedoniste!!!

Nagradno pitanje ! ( osoba koja bude prva bude poslala tačan odgovor dobija Zen baštu na poklon )  : 

U koliko boja Zen Majstor izradjuje standardne Zen bašte ?

 

Odgovor  potražite na sajtu  www.zenmajstor.com  .

Prvi Hedonista koji nam pošalje tačan odgovor će dobiti Zen baštu na poklon!

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde