Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Kupka na Japanski Način

One touch of nature makes the whole world kin. – William Shakespeare


Japan. Zemlja izlazećeg Sunca. Zemlja samuraja, gejši i borilačkih veština. Zemlja brzih vozova, sušija i modernih tehnologija. Zemlja jednostavnosti i tradicije, a u poslednje vreme i rodna zemlja Pokemona ;). Sve je to otprilike ono što biste rekli na pitanje o Japanu.

Ali, Japan je definitivno mnogo više od toga.

Imajući tu sreću da pre nekoliko godina posetim ovu nama prilično udaljenu zemlju, dobio sam priliku da neke stvari sagledam i iz svog ugla. Naravno, pored svega onoga što bih kao prosečan turista želeo da vidim, mene je zbog profesije kojom se bavim posebno zainteresovao njihov odnos prema zdravlju.

Ono što je interesantno je da u Japanu, izuzev sumo-rvača, nećete videti debele ljude. Sve je to zahvaljujući ishrani koja uključuje ribu, plodove mora, morske alge, pirinač kao zamenu za hleb, itd., ali i zbog njihove posvećenosti i predanosti kada je fizička aktivnost u pitanju. Ja se u ovom tekstu neću baviti ishranom, prepustiću to nutricionistima, ali ću Vam predstaviti nešto što je karakteristično samo za Japan.

Lekovito delovanje vode kao jednog od pet osnovnih elemenata Vam je dobro poznato, a i imali ste prilike da o tome čitate na našem blogu, kao i o upotrebi toplotnih vodenih kupki kroz istoriju. Verujem da ste znali da je Japan zemlja bogata prirodnim toplim izvorima, a da se njihove blagodeti i korisni efekti mogu iskusiti bez da se i pokvasite, to sigurno niste znali. Iskreno sam i ja bio iznenađen kada sam to prvi put video. Evo o čemu se radi.

Sunamushi Onsen

Sunamushi Onsen kako ga u Japanu zovu, predstavlja jedinstvenu vrstu toplotne kupke. Suna znači pesak, mushi znači vodena para i onsen je opšti izraz za prirodne tople izvore. Ovo unikatno mesto se nalazi na južnom delu ostrva KyÅ«shÅ«, u provinciji Kogashima, u gradu Ibusuki (za one koji žele da ga posete). Zahvaljujući neposrednoj blizini aktivnog vulkana Sakurajima, ispod peščanih plaža grada Ibusuki, teče geotermalna voda koja ga ujedno i zagreva. Temperatura vode iznosi 80°C i greje pesak do neverovatnih 50°C. Tempreaturna razlika postoji i menja se u zavisnosti od plime i oseke.

šta tretman podrazumeva

što se tiče samog tretmana i on je potpuno jedinstven. Po dolasku u centar ćete dobiti bademantil i peškir kojim se obmotava glava kako pesak ne bi dolazio u direktan dodir sa kožom lica i vrata. Tradicionalan metod ne preporučuje donji veš ispod bademantila, ali može i sa njim. Zauzima se udoban ležeći položaj na leđima, sa rukama pored tela. Vrlo je važno da se bademantil dobro namesti kako ne bi došlo do kontakta peska sa kožom leđa ili stomaka koja može biti prilično senzitivna. Iskusni “kopači” postepeno zatrpavaju telo toplim peskom. Ukoliko je rupa dublja, temperature je veća i obrnuto. Na taj način se i dozira toplota.

Telo ostaje prekriveno 10min. To je i preporučeno vreme trajanja jer sve preko toga može izazvati blage opekotine i vrtoglavicu. Zbog delovanja toplote savetuje se postepeno ustajanje iz ležećeg položaja. Blizina okeana i prohladan vetar omogućavaju prirodno hlađenje organizma putem njegovog udisanja, a zvuci talasa stvaraju specijalnu prirodnu muziku koja telo dodatno relaksira. Po završetku tretmana se savetuje topao tuš i mirovanje.

Benefiti

Korisni efekti ovakvog vida kupke su mnogobrojni. Pritisak koji stvara težina peska, kao i njegova toplota deluju na opštu cirkulaciju i metabolizam. Takođe, dolazi i do prirodnog tanjenja krvi i njegovog obogaćivanja kiseonikom, dok minerali vulkanskog peska blagotvorno deluje na kožu. Žene ga sve više koriste u cilju održavanje lepote, jer toplota dodatno širi pore, što koži omogućava bolje disanje. Smatra se da su efekti četiri puta bolji nego kod regularne kupke, i da su efekti kod reumatizma i raznih vrsta artroza nemerljivi.

Nadam se da sam Vas bar malo zainteresovao ovom samo za Japan karakterističnom metodom lečenja, pa ako vas put nanese na tu stranu, obavezno je probajte.


Izvor: www.shambhala.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde