Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

JOGA NIDRA

Joga Nidra je poznatija kao 'jogički san' ili 'duboka relaksacija'. Može se opisati kao međustanje između budnosti i sna koje omogućava duboku relaksaciju i osećaj dobrostanja kroz svesnost i prihvatanje.

Istorija i poreklo

Joga Nidra je drevna praksa poreklom iz Indije. Njeni koreni se mogu pronaći u Sankhya filozofiji (prvi zapisi potiču iz 700.godine p.n.e. ali verbalno prenošenje se datira negde oko 1000 godina p.n.e.). Ova drevna predanja su razvijana dalje kroz vekove putem ne-dualističke filozofije Advaita Vedante i tantričkih učenja Kašmir šaivizma. Joga Nidra nastavlja svoj razvoj. Klinički psiholog Dr Ričard Miller je razvio iRest sistem primene Joga Nidre kao terapije u bolnicama, zatvorima i klinikama za ratne veterane.

Filozofija i principi

Kao što je gore pomenuto filozofija koja je u korenu joga Nidre pokrenuta je sa Sanhya filozofijom - dualističkom filozofijom koja je učila da postoji razlika između svedoka (puruša) i svedočenja (prakriti) kao što su misli, objekti, osećanja i drugih bića. Sankhya uči da je ključ sreće u svesnosti o ovom dualitetu. Vekovima kasnije filozofija Advaita Vedante i tantričko učenje Kašmir šaivizma razvili su ovu teoriju u tvrdnju da 'objekti' koje doživljavamo nisu zapravo odvojeni već projekcije naših svedočenja i neodvojiv su deo njih. Proučavajući objekte naše svesnosti možemo doživeti povezanost - ovo su ne-dualističke filozofije.

Joga Nidra danas

Joga Nidra je oblik duboke relaksacije gde je telo praktikanta potpuno opušteno i učitelj ga vodi verbalnim instrukcijama. Tipična sesija traje 30-45 minuta. Najčešće se praktikuje tako što praktikant leži na podu dok ga učitelj vodi kroz proces. Učitelj će voditi učenika kroz nekoliko faza. Počinje razvojem koncentracije, postavljanjem pitanja sebi šta želimo od života i postavljenjem cilja prakse. Meditacije tela i disanja pomažu u stvaranju unutrašnjih resursa za kreiranje osećaja blagostanja. Učitelj zatim vodi polaznika tako da mu fokus bude na svesnosti o disanju, senzacijama u telu, emocijama i mislima - usmeravajući ga da sve posmatra kao svedok, bez uplitanja u misli i senzacije. Ovo razvija 'svesnost svedoka' - razumevanje da mi nismo samo naše misli i prepoznavanje da smo mi oni koji su svesni (svedoci). Joga Nidra se može praktikovati samostalno ili u okviru drugih joga časova, najčešće koristeći pozu Šavasana.

Koristi Joga Nidre

Mogu je praktikovati svi, nije neophodno prethodno iskustvo u jogi ili meditaciji, mada je benefit progresivan kako praktikovanje joge napreduje. Idealna je za ljude koji imaju problem da 'puste od sebe' prilikom meditacije i korisna za ljude koji imaju problema sa nesanicom, anksioznošću i depresijom. Joga Nidra pomaže u razbijanju negativnih emocija i šeme misli, umiruje nervni sistem, razvija unutrašnju rezervu koju možete zatim koristiti za borbu sa raznim nedaćama i problemima u životu.

iRest joga Nidra, koju je razvio Dr Miller izazvala je interesovanje kod velikog broja naučnika. Pokazalo se da ima efekta u terapiji ratnih veterana sa PTSD, korisnika supstanci i ljudi sa izvesnim fizičkim i mentalnim problemima efikasno redukujući:
PTSD
Depresiju
Anksioznost
Nesanicu
Hroničan bol
Bolesti zavisnosti

Izvor: jogaportal.com

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde