Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Ganban’Yoku - Tajna Granitne Kupke

The earth is what we all have in common. – Wendell BerryKao i u prethodna dva teksta, i ovoga puta ću se baviti autentičnošću japanskih tradicionalnih tretmana. Hiljadama godina unazad, Japan predstavlja lidera na polju nauke i umetnosti življenja. Kao jake pristalice holističke medicine, nekako je prirodno da narod Japana privlače tretmani koji koriste različite toplotne izvore u cilju uravnoteženja životne energije. Jedan takav tretman je Ganban’Yoku.


Ganban’Yoku u najpribližnijem prevodu označava kupku na kamenu, gde Gan predstavlja stenu (kamen), Ban tablu (podloga), a Yoku kadu. Ganban je ustvari veći komad granitnog kamena koji se ugrađuje u pod, zagreva i na kome se leži. Sigurno se pitate, kao što sam i ja pomislio kada sam prvi put čuo za ovaj tretman, zašto se granit razlikuje od bilo kog drugog kamena, i zar to nije isto što i turski hamam.  Znajući da se u Japanu ništa ne radi slučajno i bez nekog smisla, krenuo sam da istražujem i došao do zanimljivih saznanja koje ću podeliti sa Vama.

Zašto Granit

Granit je magmatska stena nastala hlađenjem i učvršćivanjem magme duboko u zemljinoj kori na dubinama od 1.5–50km, i u izvesnoj meri sadrži radiokativne elemente. Radioktivnost dolazi zbog prisustva uranijuma, ali ona nije ništa veća nego kod drugih stena i ostaje na nivou prirodnog zračenja. Iz tog razloga nema mesta za zabrinutost. Ono što je mene zaintrigiralo je da prilikom zagrevanja granita dolazi do oslobađanja infra-crvenih zraka i negativnih jona. Takođe, mesto nastanka granita, duboko u zemljinoj kori, gledano sa spiritualne strane, ima veliku moć energije zemljinog jezgra. Već ovo mi je bilo dovoljno da tretman shvatim ozbiljnije, jer ne predstavlja samo puko ležanje na ‘hladnom betonu’.

Korisni efekti tretmana

Infra-crveni zraci predstavljaju nevidljive zrake prirodne Sunčeve svetlosti koji imaju najdužu talasnu dužinu i poznati su još kao ‘zraci rasta’. Ono što je karakteristično za njih je da poseduju sposobnost duboke prodornosti u tkivo (približno 4cm), što znači da pozitivni efekti toplotnog dejstva koje stvara granit dopiru i do dubokih slojeva mišića i zglobova, tri puta više nego kod konvencionalne saune. Na taj način dolazi do povećanja temperature površinskog sloja kože i aktiviranja glavnih telesnih funkcija.

Kada govorimo o negativnim jonima, samim tim što povećavaju protok kiseonika u krv, pozitivni efekti na ljudski organizam su mnogobrojni. Pojačava se imunološki sistem, vitalnost mišića, smanjuje pospanost, ubrzava oporavak od fizičke iscrpljenosti i umora, i povećava opuštanje i smirenost. Takođe, negativni joni imaju snažno antioksidativno dejstvo tj. eliminišu slobodne radikale, smanjuju brzinu oksidacije i neutrališu štetne bakterije i organska jedinjenja.

Ono što bih želeo da napomenem je da ovim tretmanom, kao i kod drugih toplotnih procedura (sauna, parno kupatilo, hamam, itd.), nećete ‘topiti salo’, ali ćete značajno uticati na čišćenja ogranizma, što je od velike važnosti u procesu mršavljenja.

Kako izgleda tretman

Kao i kod ostalih toplotnih procedura i ovde se pre tretmana savetuje tuširanje kako bi se sa površine kože uklonile sve nečistoće koje mogu blokirati eliminaciju znoja. Sam tretman traje od 45-60min, i odvija se u nekoliko faza. Temperatura podloge na kojoj se leži je od 42-44°C, dok je vlažnost prostorije 62-65%. Ovakvi uslovi kod klijenta stvaraju prijatan osećaj koji je ujedno i bezbedan po organizam. Iz higijenskih razloga, na zagrejanu podlogu se postavlja peškir na kome se leži u tanjem bademantilu (Yukata), ali i u cilju delimičnog umanjivanja toplote. Savetuje se da tretman treba započeti ležanjem na stomaku u trajanju od 5-10min, a zatim okrenuti na leđa, 5min. Nakon pauze od 5min., ležanje nastaviti na svakom boku 10-15min. Vreme koje se provodi u određenim položajima nije striktno, pratite subjektivni osećaj. Zbog pojačane eliminacije tečnosti iz organizma, obavezno je hidriranje – više puta u malim količinama.

Ganban’ Yoga

Kako bi se iskoristili svi pozitivni efekti na organizam koje granit svojim zagrevanjem stvara, došlo je i do fuzije ‘Ganban-a’ i trenutno najaktuelnije forme vežbanja – Yoge. Ganban’ Yoga predstavlje kombinaciju istezanja i osnovnih joga položaja koji se izvode u takozvanim antioksidativnim sobama. Jako je slična Bikram Yogi, ali su temperature prostorije nešto niže, i zbog toga je korisnici predstavljaju kao prijatniju. Zahvaljući lakšem disanju i boljoj zagrejanosti mišića, zglobova i ligamenata, ovakav vid joge je mnogo dostupniji početnicima svih starosnih dobi.

Ukoliko se odlučite da probate neku od ove dve procedure, definitinvno ćete iskusiti nešto jedinstveno.

Do nekog novog viđanja, nastavljam sa istraživanjem. Podelite ljubav, dobro i znanje sa drugima.

Izvor: www.shambhala.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde