Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Enzimska Kupka od Kedrovine

“If you truly love nature, you will find beauty everywhere.” – Vincent van GoghAko ste mislili da je kupka vulkanskog peska nešto najčudnije o čemu ste čitali i što Japan može da ponudi kao tretman, onda ste se prevarili. Verovali ili ne, i mene su prilično iznenadili.

Jasno mi je da je sa ekspanzijom spa idustrije i pojavom velikog broja ‘razmaženih’ korisnika kojima treba udovoljiti – naravno, mislim na teritoriju Amerike gde je ova industrija i najviše eksploatisana, došlo i do izmišljanja svakakvih kombinacija tretmana od strane ljudi koji diktiraju spa trendove. Kada govorimo o enzimskoj kupki od kedrovine, takva konstatacija se nikako ne može primeniti.

Enzimska kupka od kedrovine ima daleko duži staž i svoje korene vuče iz davne prošlosti. Ovaj jedinstven tip lečenja proizilazi iz drevne japanske tradicije u kojoj su se voće, povrće, lekovito bilje, pečurke, morske trave, kao i drugi sveže ubrani oblici života, prerađivali u meleme i tonike i koristili za zarastanje rana i lečenje bolesti. Prvi savremeni trag kupke od kedrovine datira iz 1940.godine i dolazi sa ostrva Hokaido, dok svoju međunarodnu pažnju prvi put dobija na Olimpijskim igrama 1972.godine u Saporu. Tokom proteklih pola veka, njena primena postaje sve veća u Japanu, naročito u kličkim uslovima za tretiranje različitih stanja.

šta je enzimska kupka?

Enzimska kupka predstavlja jedinstvenu sinergiju sitno mlevene kedrovine i pirinčanih mekinja. Znam, zvuči neverovatno, ali to je Japan. Spajanje ova dva elementa dovodi do procesa biološke fermentacije koja je i zadužena za stvaranje toplote. Kedar (najčešće beli) je jedan od najmirisnijih predstavnika zimzelenog drveća, i kao i Hinoki (sveto japansko drvo) koje se vekovima koristi za izgradnju kuća, hramova i kada, sadrži brojne prirodne mirisne smole, uključujući fenol, koji vrši higijensku ispravnost kada, a ujedno i proizvodi korisna isparenja u kojima se uživa tokom tretmana. Drugi važan sastojak su mekinje pirinča. Mekinje predstavljaju omotač koji se od jezgra pirinča odvaja već u procesu mlevenja. Zbog prisustva enzima, one su i glavni faktor za pokretanje procesa fermentacije. Pored procesa fermentacije, izuzetno su korisne zbog bogatstva enzimima, sadržaja ulja, vitamina B kompleksa i Beta karotena, koji lekovito deluju na organizam u celosti, a naročito na sprečavanje stvaranja slobodnih radikala, delovanja na mozak i nervni sistem, i održavanja zdravlja i vitalnosti kože.  

Kako izgleda tretman?

Za razliku od drugih kupki gde se telo najčešće uranja u vodu, kod enzimske kupke je to sitno mlevena kedrovina u kombinaciji sa mekinjama pirinča. Kade se izrađuju od Kedrovine ili Hinoki drveta, i dimenzijom mogu primiti jednog ili više korisnika. U njima se može sedeti ili ležati (telo se prekriva delimično ili potpuno) u zavisnosti od želje korisnika, u kupaćem kostimu, donjem vešu ili bez odeće. Delimično prekrivanje podrazumeva udoban sedeći položaj gde je telo prekriveno od grudi (dekolte) nadole, dok je kod potpunog telo prekriveno do brade.

Sigurno se sada pitate koliko je to higijenski ispravno ako sa nekim delite kupku i šta se dešava sa znojem, pošto kupka ima toplotni efekat? Odgovor je vrlo jednostavan. Zbog prisustva fenola, kedrovina sama upija sve nečistoće i vrši prirodno prečišćavanje kada. Zbog svojih pročišćujućih svojstava, ulje kedrovine se vekovima koristilo u obredima čišćenja kod različitih domorodačkih kultura – od Tibeta, Egipta pa do Indijanaca. Takođe, znoj koji se oslobađa tokom tretmana ostaje upijen u tanak sloj piljevine koja se lepi za telo, i koja se nakon izlaska iz kade skida mekanom četkom, a i sam sadržaj kada se menja na dve nedelje kako bi se održalo lekovito svojstvo kedrovine. Zato, nema razloga za brigu.

Benefiti?

Za razliku od drugih vidova toplotne terapije, enzimska kupka radi zajedno sa procesima vašeg organizma, stvarajući tako jedinstvenu sinergiju. Zahvaljujući generisanju toplote putem biološke fermentacije, vaše telo je u stanju da je apsorbuje, a ne odbacuje, što mu omogućava da regeneriše vitalne organe i stimulišu zarastanje iznutra. Benefiti enzimske kupke pokrivaju širok spektar. Zahvaljujući stimulaciji lučenja melatonina i seratonina, telo se oslobađa stresa i napetosti, i poboljšava se kvalitet sna. Analgetsko dejstvo se ogleda u razgradnji mlečne kiseline u bolnim mišićima (sportska primena) i oslobađanju od bola kod brojnih reumatskih stanja. Prečišćujuće svojstvo omogućava detoksikaciju organizma i eliminaciju svih stetnih produkata metabolizma što se odražava i na stanje kože koja postaje čistija i svežija. Takođe, isparenja ulja kedrovine stimulišu limbički sistem mozga, što telo dovodi u stanje radosti i zadovoljstva.

Eto, kao što se moglo i očekivati, Japan je opet iznenadio i dokazao svoju unikatnost. Ova tradicionalna alhemija prirode je nešto što definitvno treba probati zbog svih svojih lekovitosti, naravno pod uslovom da vam se ukaže prilika da otputujete daleko, pošto se za sada može naći samo u Japanu i jednom spa centru u Kaliforniju, USA. Tako da dok ovako nešto ne dođe i do naših krajeva, imaćemo je u mislima.


Izvor: shambhala.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde