Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

10 najpopularnijih masaža

Širom sveta postoji jako veliki broj masaža za koje verovatno najveći broj nas nikada i nije čuo. U ovom tekstu pokušaćemo da predstavimo popularne vrste masaže.

10 najpopularnijih masaza

Masaža je lek

 

1.Relaks masaža je najčešće primjenjivana vrsta masaže. Terapeut, uz pomoć ulja ili losiona za masažu, masira površinske spojeve mišića dugim glatkim i kružnim pokretima. Ova vrsta masaže je nežna i opuštajuća i savetuje se osobama koje prvi put idu na masažu. Ova masaža traje 1 sat.

2.Sportska masaža je namijenjena sportistima i osobama koje se aktivno bave sportom, jer joj osnovna funkcija nije opuštanje, već sprečavanje povreda i povećanje sportskih mogućnosti. Koristi se kombinacija više tehnika, a pokreti su brži i intezivniji od relaks masaže. Najviše su orijentisani na istezanje mišića što povećava njihovu elastičnost. Masaža traje 60 minuta, parcijalna 30 minuta.

3.Šijacu je japanska masaža gde maser pritiska niz akupunkturnih tačaka i kao takva deluje ispod nivoa kože i misića, na unutrašnje organe. Pritiskanjem svake tačke poboljšava se protok energije i telo vraća u balans. Njom se stimuliše protok životne energije, tj, Či i sa njenim povećanjem povećava se i mogućnost samoizlečenja. Šiacu povoljno deluje na stres, migrenu, bol u leđima, gojaznost, hronični umor,…Radi se preko odeće i na tvrdoj podlozi. Tretman traje oko 45 minuta.

4.Masaža vulkanskim kamenjem radi se tako što se toplo kamenje poređa po telu da bi se ono opustilo i regenerisalo. Terapeut, takođe, može toplim kamenjem masirati napete mišiće i ligamente. Ova masaža je odlična za detoksikaciju, protiv stresa i napetosti, reumatskih problema, nesanice, PMS-a… Ne preporučuje se trudnicama, srčanim bolesnicima i osobama sa visokim pritiskom. Tretman traje 90 minuta.

5.Aromaterapija je masažna terapija u kojoj se koriste aromatična ulja koja se biraju prema problemu, odnosno potrebi koja se tretira masažom. To su obično opuštanje i anti-stres, jer se ova vrsta masaže preporučuje u vezi sa stresom i emocionalnim problemima. Masaža traje 60 minuta.

6.Anticelulit masaža. Ah taj celulit! Anticelulit masaža je jedan od, ako ne i najefikasniji način uklanjanja celulita. Njom se poboljšava cirkulacija, izbacuju toksini i ojačava tkivo. Masaža traje od 30 do 40 minuta i sprovodi se u seriji od 10 vezanih tretmana, koji započinju nakon menstruacije. Jedna serija nije dovoljna i savjetuje se da to budu 3 serije. Anticelulit masaža je intenzivna masaža i zato je potrebno da prve masaže budu blaže da klijent ne bi dobio modrice. Za ovu masažu koriste se ulja, gelovi i kreme. Nakon masaže, klijent se uvija u foliju i pokriva ćebetom i tako ostaje 30 minuta.

7.Ayurveda je zasnovana na indijskoj medicini i ima jako povoljno dejstvo na prevenciju opadanja kose, nesanicu, migrenu, ispravljanje bora i pročišćenje kože i celokupnog organizma. Razlikuju se masaža glave i tela. Masaža glave traje 10-15 minuta, a masaža tela najduže sat i 30 minuta. Najbolje je uraditi 7 masaža u nizu.

8.Refleksologija je masaža koja se sprovodi na stopalima, pri čemu se pritiskaju određene tačke kojima se stimuliše rad određenih unutrašnjih organa. Vrlo je opuštajuća i povoljno deluje na stres, poremećaje u varenju, hormonsku ravnotežu, nesanicu, bolove u leđima, PMS, lošu cirkulaciju.. Traje od 30 do 50 minuta.

9.Limfna drenaža je namenjena povećanju cirkulacije limfe, venske cirkulacije, detokcikaciji i izbacivanju viška tečnosti. Kao takva pogoduje osobama sa proširenim venama i kapilarima, otklanja simptome “teških” nogu , dobra je u prevenciji i otklanjanju celulita i jačanju imunog sistema. Pokreti su nežni i prate limfni sistem, tj.simuliraju kretanje tečnosti kroz organizam. Limfna drenaža nije masaža kojom se tretiraju mišići, već poseban postupak za obnavljanje tkivne tečnosti u organizmu zato je jako bitno da se pravilno izvodi. Može se sprovoditi manuelno ili sa aparatom. Tretman traje u prosjeku 35 minuta, a koliko ih je potrebno uraditi zavisi od stanja, nekad je dovoljno svega par tretmana, a ako je stanje složenije i više od 10.

10.Kraljevska masaža ili tzv.masaža u 4 ruke odnosi se na istovremeno masiranje od dva terapeuta pri čemu jedan od njih kreira pokrete a drugi ga prati. Tako se postiže balans protoka tečnosti u organizmu i istovremeno opuštanje obe strane tela. Ova masaža objedinjuje relaks masažu, šijacu, aromaterapije, refleksologije…Povoljno utiče na opuštanje i uklanjanje stresa, detoksikaciju i traje 60 minuta.

Čudotvorna i opuštajuća

Kažu da je bol naš prijatelj zato što nam tijelo tako signalizira šta sa njim nije u redu. Ne čekajte da se bol poveća, pronađite svog masera kao što imate svog frizera, manikira, kozmetičara i prepustite se rukama profesionalca koji će ukloniti probleme koje imate, bilo da su oni zdravstvene ili estetske prirode.

Masaža je zaista čudotvorna i poslije svake masaže telo je opušteno i preporođeno. U tradicionalnim zemljama masaže, ona je svakodnevna čovekova aktivnost i većina ljudi je upražnjava po dolasku sa posla.

 

Izvor: zenasamja.me

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde