Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Kolo

Da li ste znali  da je najveće kolo na svetu odigrano u Novom Sadu?

Više od 12.000 folkloraša zaigralo je kolo 04.10.2015. godine  u Novom Sadu i tako oborilo „Ginisov rekord“ u igranju najvećeg i najdužeg kola. Novosadske ulice bile pune ljudi u narodnim nošnjama, a gosti su počeli da pristižu još u ranim jutarnjim časovima. U igranju kola učestvovali su članovi čak 290 kulturno-umetničkih društava, a pored učenika iz Srbije nastupili su igrači iz još 10 zemalja.

Igrao se splet srpskih igara, a kolo dugačko gotovo šest kilometara prostiralo se delom Bulevara Evrope, Kneza Miloša, Vojvode Stepe i na Futoškom putu.

Kako kažu igrači, najveći motiv da uzmu učešće bio je ulazak Ginisovu knjigu rekorda, ali i druženje sa drugim folklorašima.

Igranje kola snimano je sa zemlje i iz vazduha kako bi se Komisija za prijem u Ginisovu knjigu rekorda iz Londona uverila u brojnost igrača i neprekidnu dužinu kola. Svaki od učesnika imao je i bar kod, a oni su prebrojani pre početka igre.

Kolo su igrali i deca i odrasli, a igralo se Užičko, Veliko bačko kolo i Katanka.

Ideju da se odigra najveće kolo na svetu dobio je još 2011. godine Milan Veselinović, prvak folklornog udruženja “Veliko kolo” iz Veternika, a za ovakav podvig pripreme su počele još u oktobru prošle godine.

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde