Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Francuski filmovi koje bi trebalo da pogledate

Francuska kinematografija je poznata u svetu, i sasvim je sigurno da niste mogli da ne odgledate barem neki francuski film. Pre nego što počnete da se branite kako niste imali vremena, podsećamo da će od 17-19. februara, u Domu omladine Beograd biti održan „Vikend francuskog filma“ na kojem će biti prikazana najnovija filmska ostvarenja. Ali, pre nego što se bacite na novo, vreme je da obnovite ili reprizirate starije gradivo. Mi ćemo vam predstaviti nekoliko francuskih filmova koje bi svakako tim povodom trebalo da pogledate.

Ako niste gledali Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001) vi ste zaista propustili jedan poseban film. Amélie živi u svom svetu u sred Pariza. Ona je posebna devojka koja uživa u (čudnim) sitnicama, a film je prepoznatljiv posebno po muzici koja savršeno prati radnju.


La Haine (1995)

Surov, intenzivan film o mladim ljudima različitih rasa u otrcanim krajevima Pariza. Odlučuju se na osvetu, pošto im je policija pretukla prijatelja.


Les quatre cents coups (1959)

Antoin je na raskrsnici odrastanja. Na svom putu ka odrastanju, i u situaciji u kojoj niko nikog ne sluša, dešava se nesporazum koji dovodi do nastanka složenog problema. Ovo je jedan od najličnijih i najlepših filmova Françoisa Truffauta.


La vie d’Adèle (2013)

Hrabra priča o vezi između dve devojke. Časopisi Cahiers du cinéma i Sight & Sound ocenili su da je ovaj film treći najbolji film snimljen u 2013. godini.


Belle de Jour (1967)

Mlada i lepa Séverine je pripadnica buržoaskog društva koja je strogo katolički vaspitana. Brak sa pariskim lekarom Pierrom nije doneo nikakve promene u njenom životu iako se ona tome nadala. Pokušava da pobegne iz kolotečnine svojim erotksim fantazijama, ali to je zadovoljava samo na neko vreme. A onda se odlučuje na radikalan korak u svom životu…


Caché (2005)

Georges je voditelj popularne emisije o književnosti, Anne je književni izdavač koja jednog dana pri povratku kući nalazi neobičan paket. I nakon toga stižu paketi koji sadrže snimke njihovog porodičnog života.


Intouchables (2011)

Film govori o prijateljstvu za koje se čini da uopšte nema šanse. Ali, kada sudbina „odluči“ da spoji neke ljude, ona ih spoji.


À bout de souffle (1960)

Belmondo ukrade automobil, ubije policajca i krije se po Parizu. Ovaj film Jean-Luc Godarda se smatra manifestom novog francuskog talasa. Zaista ga treba odgledati, u pitanju je remek-delo svetske kinematografije.


Izvor: citymagazine.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde