Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Zbornik 'Legenda Kapor'

Klubu književnika je predstavljena knjiga 'Legenda Kapor', zbornik tekstova o čuvenom piscu Momi Kaporu , koju je upriličila njegova udovica, a koja sadrži 55 tekstova poznatih knjževnika, glumaca, novinara, muzičara, i pre svega prijatelja čuvenog pisca.

Neka od najznačajnijih imena iz kulturnog i intelektualnog života odazvala su se pozivu udovice pokojnog pisca Mome Kapora, Ljiljane Kapor, da napišu nešto o njemu, njegovom životu, radu, prijateljstvima i doživljajima... Isključivo za ovu priliku, iz Zagreba je doputovao knjževni kritičar Igor Mandić, koji je prvi, svojevremeno pohvalio Kaporove 'Beleške jedne Ane'.


  
Među autorima su, osim akademka Dobrice Ćosića i hrvatskog pisca Igora Mandića, i  Matija Bećković, kantautor Arsen Dedić, pesnik Ljubivoje Ršumović, dramaturg i pisac Jovan Ćirilov, novinarka , slikarka i spisateljica Mirjana Bobić - Mojsilović, književnik mlade generacije Marko Vidojković i mnogi drugi.

 Ä†osić je zapisao da 'nema danas pisca koji je omiljeniji kod čitalaca od Kapora, jer ga čitaju i profesori i kelneri i mlad i stari i zato su tiraži njegovih knjiga u nekadašnjoj Jugoslaviji prelazili 100.000.  Polemišući sa kolegama piscima koji su Kapora označili kao 'lakog', Ćosić je ustao u njegovu odbranu konstatujući da on deli pisce na zabavne i dosadne, a samo oni prvi mogu da privuku i ono malo preostalih čitalaca. Ćosić je govoreći o osobinama koje su krasile Kapora zapazio i da on iza vedre fasade krije duboku setu.

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde