Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Najlepša knjiga na svetu

Sa koricama od izvajanog mermera, stranama od pergamenta sa tekstom ispisanim mastilom urađenim po starinskoj recepturi, 'najlepša umetnička knjiga na svetu', posvećena Mike-lanđelu, u izdanju italijanske kuće FMR, dostupna je na tržištu, ali samo u 99 primeraka, po ceni od 100.000 evra. 'Ta cena se može činiti previsokom ako mislimo na neku knjigu, ali to nije slučaj ukoliko imamo u vidu da je reč o umetničkom delu', navode u kući FMR, specijalizovanoj za luksuzne časopise i umetničke knjige. 


Knjiga 'Mikelanđelo, vešta ruka', predstavljena prvi put u Bolonji u maju ove godine, zamišljena je kao umetničko delo za kolekcionare i bibliofile koji će njenu kupovinu shvatiti kao oblik mecenstva, ističu u FMR, prenele su agencije. Knjiga je visoka 68, i široka 42 centimetara, kada je zatvorena, a bez kovčežića od lakiranog drveta u kojem je predstavljena, teška je 24 kilograma. 

Korice čini mermerna vajana ploča utisnuta u okvir prekriven crvenim svilenim somotom. Delo ima 264 strane sa gravirama, fotografijama i tekstovima. Zaštitne strane su od specijalnog mutnog pozlaćenog papira. 'Naš cilj nije novac. Krenuli smo od ideje italijanske renesanse da je knjiga umetničko delo i insistirali na tom zahtevu osobenosti za jednu modernu knjigu u čijoj su izradi učestvovali izuzetne zanatlije', izjavio je predstavnik kompanije FMR. Mermerne korice predstavljaju reprodukciju ručno vajanog bareljefa 'Bogorodica na stepeništu', prvog dela koje je Mikelanđelo izradio kada je imao 15 godina, i od kog se nikada nije odvajao. Mermer potiče iz jednog kamenoloma u Karari, u Toskani, u kom se svojevremeno snabdevao i sam Mikelanđelo. Starinski crteži reprodukovani su na papiru izrađenom po ugledu na onaj koji je pravljen pre više vekova. 

Knjiga sadrži i 83 fotografije Mikelanđelovih skulputura reprodukovane preko jedne cele strane, a ponekad i preko dve cele strane. Uz svaki primerak ide po jedna fotografija sa potpisom autora Aurelija Amendole. Mastilo kojim je štampan tekst proizvedeno je po starinskoj recepturi, bez hemijskih dodataka i predviđeno je da traje '500 godina i više'. 

Za izradu jedne knjige potrebno je od tri do šest meseci. Do sada je urađeno oko dvadeset, od čega je desetak već prodato. Muzej Prado u Madridu kupio je jednu knjigu, a dve su postale vlasništvo poznatih rok zvezda. Oni koji sebi ne mogu da priušte ovu izuzetnu knjigu mogu da uživaju u njoj na internet sajtu FMR-a, navele su agencije.

    
Preuzeto sa sajta www.blic.rs 
 

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde