Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

10 vinskih knjiga za svakog ko voli vino

Vodič kroz deset vinskih knjiga koje bi svako ko voli vino trebalo da pročita, a neke i da poseduje u kućnoj biblioteci.

Iz ovih deset naučićete kako se vino degustira i boduje, informisaće vas o detaljima vezanim za vinske regione, znaćete sve o sortama vinove loze, kao i kako da kupite, čuvate i popijete vaše vino, ali i da se napravite važni u društvu. Za istinskog vinskog snoba, više nego dovoljno!

1.Wine Grapes - Jancis Robinson MW, Julia Harding MW, dr Hose Vouillamoz
Počeću sa laicima najmanje zanimljivom knjigom na listi. Wine grapes je kapitalno delo, vrlo detaljna i stručna knjiga o, pogađate, sortama grožđa koje se koriste u vinarstvu i bez konkurencije najbolje izdanje na svetu koje se bavi tom temom. U njoj su slikoviti opisi svake sorte od koje se negde na svetu pravi bar jedno flaširano vino i sve, bukvalno sve, što o njoj moderna nauka zna. Iako se u njoj mogu naći neke divne zanimljivosti na marginama, knjiga će biti od veće koristi samo vinskim profesionalcima. Najbolji deo su sortne genealogije predstavljene spektakularnim 'porodičnim mapama' iz kojih možete da saznate da je recimo, šenin blan tetka kaberne sovinjonu! Osim engleskog, postoje i izdanja na italijanskom, nemačkom, španskom i francuskom, kao i elektronska verzija koja košta isto koliko i štampana, oko 120 evra. Džensis Robinson verovatno nije najveći svetski stručnjak na temu sorti vinove loze, ali u kombinaciji sa veličanstvenom i predanom Džulijom Harding i doktorom nauka Hozeom Vujamozom, specijalistom za genetiku vinove loze, stvorila je kapitalno delo neprolazne vrednosti.

2. Vino za neupućene (Wine for dummies) - Ed McCarthy, Mary Ewing-Mulligan
Vino za neupućene je verovatno najbolja knjiga o vinu za početnike. Kao deo velike i poznate edicije 'For Dummies' u kojoj je odštampano skoro tri hiljade naslova u milionskim tiražima širom sveta, korisiti prepoznatljiv dizajn i način komunikacije koji se pokazao kao izuzetno uspešan i funkcionalan. Zaista je milina čitati ovu knjigu. Popularnost 'Vina za neupućene' u svetu učinila je da nova izdanja izlaze na par godina što je čini uvek aktuelnom, svežom i zanimljivom. Taj trend prati i naš lokalni izdavač, pa na srpskom već imate niz ažuriranih i lokalizovanih izdanja, u koje je čak unet i spisak domaćih vinoteka. Ipak, domaće izdanje ima i par mana, od kojih je najvidiljivija ta da iako prevodilac sigurno dobro poznaje engleski, vinska terminologija mu nije jača strana. Drugo, kroz celu knjigu crveno vino zove se crnim! Generalno, zamerka ide i na račun samih autora, jer su neke svetske regije nepravedno zapostavljene, poput Italije koja je svedena maltene samo na Pijemont - Toskana transferzalu. Osim toga, ovo je jedna divna knjiga koja će vas na vrlo zanimljiv način uputiti u važne regije pre svega Evrope, mada u njoj ima previše Sjedinjenih, država ali dobro, to je ionako američko izdanje. Kroz knjigu ćete naučiti i kako se vino naručuje, kupuje, otvara, degustira i pije. Najveći njen kvalitet je činjenica da autori ne shvataju ni sebe, ni knjigu, ni vino previše ozbiljno, pa je sve prožeto doziranim humorom koji je čini pitkom i zabavnom.

3. Oxford Companion to Wine - Jancis Robinson MW
Kao što je Wine Grapes najdetaljnija knjiga o sortama vinove loze, Oxford Companion to Wine, iste autorke, sigurno je najkompletnija knjiga o vinu ikada napisana. Četvrto izdanje izašlo je ove godine, a u njegovu izradu uključena je prava mala vojska saradnika, među kojima su imena najvećih svetskih vinskih autoriteta. Organizovana je kao rečnik, sa preko četiri hiljade pojmova poređanih abecednim redom. Ukoliko kupujete ovu knjigu nemojte se zadovoljiti ni sa čim drugim osim najnovijim izdanjem, jer je u odnosu na prošlo više od polovine materijala ponovo ažurirano, a dodat je i veliki broj novina, poput aplikacija za vino, adresa veb sajtova i sličnih modernih sadržaja. Proširen je i osvežen i deo vezan za Srbiju, a na njemu je kao saradnik radila Kerolajn Gilbi. Tu je i novi dizajn, mnogo bolji od prethodnog i iako i ovo izdanje pati od 'stavićemo ovde lepu sliku iako ne doprinosi sadržaju' trenutaka. Postoji samo englesko izdanje, ali ukoliko možete da kupite samo jednu knjigu sa ove liste neka to bude ova, jer je to kao da imate Wikipediju o vinu u svom domu.

4. World atlas of Wine - Hugh Johnson
Iako je glavni autor ovde Hju Džonson, verovali ili ne, ovo je još jedno vinsko kapitalno delo u čijem stvaranju je aktivno učestvovala Džensis Robinson! Atlas je zaista atlas i njegov prevashodni kvalitet su neverovatno detaljne i precizno urađene mape vinskih regiona sveta. Ova knjiga smatra se jednom od uopšte najvažnijih na svetu kada je u pitanju vinska literatura, koja bez obzira na to što postoji tri i po decenije, nikad nije dobila dostojnu konkurenciju. Prvo izdanje Atlasa izašlo je 1971. godine, gok je aktuelno, sedmo izdanje, publikovano 2013. Inače, poslednje i predhodno izdanje iz 2007. značajno se razlikuju i to zbog klimatskih promena, na šta se u Atlasu posebno obraća pažnja. Ova knjiga razbiće vam puno predrasuda o regionima i o tome šta se gde gaji, a u njoj se nalazi i obilje kvalitetnih informacija o modernim trendovima u proizvodnji, distribuciji i konzumaciji vina širom sveta. U poslednjem izdanju prvi put su ozbiljnije pokrivene Hrvatska, Južna Afrika i Kina. Iako se i Srbija pominje, mi i dalje čekamo svoj red...

5. Rečnik zaljubljenika u vino - Bernard Pivo
Bernar Pivo možda i ne zna šta njegovo prezime znači na slovenskim jezicima. Kako god, u ovom slučaju ona latinska nomen est omen pada u vodu. Pivo nema nikakve naklonosti ka pivu, on je autentični francuski vinopija starog kova, a pritom erudita svetskog kalibra. U Francuskoj je izuzetno popularan kao decenijski autor Apostrofa, televizijske emisije o književnosti. Khm, da, postoje i delovi sveta u kojima se takve emisije snimaju, emituju i zamislite, gledaju, dok su profesionalne sojke i šabani opšte prakse tamo gde im je i mesto - na marginama. Nego, knjiga... Ako mora da bude u nečemu naj, onda je ovo najtoplija, najličnija i najpismenija knjiga o vinu ikada. Kod nas ju je izdao Službeni glasnik pre nekoliko godina, ali je još uvek ima po knjižarama. Ni malo stručna, odnosno, mogu da je čitaju i oni koji o vinu ne znaju ništa, iako se bavi ozbiljnim temama. Leksikonski je organizovana i bogata crtanim vinjetama. Srpskom izdanju ogromna mana je doslovno kriminalan prevod, jer onaj ko je ovo prevodio o vinu ne zna baš ništa, pa na par mesta ima bolnih lupetanja. Ali ne mari, uprkos tome, divna kao poklon i obavezna u biblioteci.

6. Wine Folly - Madeline Puckette, Justin Hammack
Prvo veoma popularni blog, pa još popularniji interaktivni sajt koji je koncipiran tako da će držati pažnju i onih koje vino ne zanima previše. Autori celog koncepta odlučili su se da izdaju i knjigu, što je očito bio pravi potez pošto je ceo prvi tiraž razgrabljen još u pretplati. U recenzijama su je već nekoliko puta proglasili najboljom knjigom za vinske početnike koja je izdata u poslednjih nekoliko godina! U čemu je tajna? Pre svega u jeziku, jednostavnom i svima razumljivom i u potpuno demistifikujućem pristupu vinu, a sve to predstavljeno kroz obilje slikovitih ilustracija i grafikona. Onaj ko je ovu knjigu prelamao dizajnerski je genije, prosto vam dođe da na neku od sličica kliknete prstom. Sve je dakle maksimalno jednostavno, ali ni malo banalno, a tu su informacije o vinskim aromama, konceptu teroara i njegovom uticaju, sortama, uparivanju vina i hrane, metodama čuvanja i konzumacije... Posle čitanja ove knjige, svakom će se učiniti da je postao pravi vinski ekspert!

7. Swallow This- Mark Phillips
Šta da očekujete od knjige na čijoj je naslovnoj strani fotografija tipa u odelu koji nagnut, direkt iz flaše, sabija u sebe Chateau Lafite? Pa, totalni pankeraj, naravno. Ne toliko sa idejom da ruši vinski establišment, koliko sa namerom da vinsku priču zaista ogoli do koske i približi je i najsumnjičavijem 'običnom' konzumentu, Mark Filips napisao ju je dinamičnim jezikom, ne prezajući da ismeje i najveće vinske autoritete, tabue i pravila i sve to začini dobrom dozom lakog humora. Autor vas poziva da ignorišete kritiku i medalje, savetuje vas u kojim prilikama da stavite kocke leda u vino, a kada da ga grejete u mikrotalasnoj, zatim kako da kod kuće pomešate dva bezvezna vina da biste dobili jedno dobro, kakvo vino da kupite za žurku i kako da boce sačuvate kod kuće... Ne, Filips nije samo napaljeni 'antisnob' sa misijom, već čovek koji stvarno voli vino i dovoljno je obrazovan da zna šta piše. Istina, njegov koncept , iako smislen, ponekad ne funkcioniše do kraja, ali to i nije tema. Posle čitanja ovog štiva osećaćete se mnogo komfornije u odnosu na vino i vinska pravila, što znači da je cilj postignut.

8. The History of Wine in 100 Bottles - Oz Clarke
Koliko god da je važnih knjiga napisao do sada, od svog čuvenog prvenca The Essential Wine Book, preko svih izdanja Pocket Wine ili kapitalnog Wine Atlas-a, Oz Klark je zaslužio da se nađe na ovim stranicama baš svojim poslednjim delom, koje je iz štampe izašlo ove godine. The History of Wine in 100 briljantni je vodič kroz istorijsku priču o uticaju vinske industrije na razvoj civilizacije i vezu između prelomnih datuma u istoriji čovečanstva poput velikih ratova, otkrića, revolucija ali i dostignuća, na vino kao takvo. Svaka boca koja je u knjizi stoji tu ispred nekog od prelomnih trenutaka u vinskoj i opštoj istoriji. Na primer, saznaćete šta su to bile 'krvave berbe' u Šampanji tokom Prvog svetskog rata, šta je značila proizvodnja prve boce vina Opus One 1979, kako je došlo do odluke o formiranju Klasifikacije iz Bordoa 1885, čućete priču o 1976. godini i velikoj degustaciji u Parizu, o otkriću velikih vina Novog Zelanda kroz bocu čuvene Monatane iz 1983, o prvom garažnom vinu, i tako sve do ključnih datuma od pre samo par godina, poput priče o kineskom regionu Ningšja i Jia Beilan vinu iz 2011. Bogato ilustrovana originalnim fotografijama, bocama i autentičnim etiketama, ova knjiga kandidat je za prestižne nagrade, na šta smo već navikli kada su Klarkova dela u pitanju. Ovakvu knjigu mogao je da napiše samo on!

9. Essential Winetasting: The Complete Practical Winetasting Course - Michael Schuster
Ovo je knjiga za one koji u smislu degustacije žele da znaju nešto više od onoga što je dovoljno za kvalitetno uživanje u vinu kod kuće ili u restoranu. Štivo ozbiljno i stručno, ali će biti zanimljivo i onima koji nisu 'u temi' zahvaljujući razumljivom jeziku kojim je napisano i odličnim ilustracijama i slikovitim prezentacijama postupaka prilikom degustacije. Osim prvog dela posvećenog probanju vina, tu su i poglavlja o osnovama proizvodnje, sortama vinove loze, kao i bogatstvu i različitostima vina iz svetskih regija. Poslednji deo, u kom je praktičan vodič kroz konkretne degustacije pomoći će svakom da shvati osnovne razlike između stilova, aroma i njihovog kvaliteta. Ovo je drugo izdanje, obogaćeno delovima koji se tiču organskih i drugih alternativnih vina, ali i poglavljima o vinskoj opremi, trikovima za služenje i čuvanje vina kod kuće, a tu su i stranice sa vinskim kvizom. Sve u svemu, vrlo moćno štivo iz kog može mnogo da se nauči, bez obzira na to koliko ste već potkovani znanjem.

10. Filozofija vina - Bela Hamvaš
Omiljena publikacija naših knjižara, nevelika knjiga štampana u bezbroj, uglavnom jeftinih, izdanja, a koja se prodaje kao alva. Zgodno za poklon, skoro kao Dučić, šta ćete... Iz nje nećete mnogo naučiti o vinu, ali možete da naučite da volite vino i to na način prilično drugačiji od pukog uživanja u organoleptici. Hamvaševo delo svakako nije prava filozofija, ali je knjiga koja se vinom bavi na metafizički i poetski način i to bez ikakve banalizacije i patetičnog patosa kom su tako skloni naši kafanski bardovi i stihoklepci. Bez obzira na to verujete li u Boga ili ne, odnosno, slažete li se do kraja sa Hamvaševim idejama, uživaćete u slikovitim promišljanjima jednog autentičnog i produhovljenog hedoniste na temu stvari svakidašnjih i lepote malih životnih radosti, uz obilje referenci na razne teme iz šire kulture, od muzike, filozofije i književnosti do slikarstva, koje će posebno zadovoljiti takvim znanjem potkovanije čitaoce. Knjiga koja se čita leti, pod drvetom u nekom pitoresknom okruženju, po mogućnosti panonskom, sa slamnatim šeširom na glavi, čašom hladnog grašca ili smederevke ispred sebe, sifonom sode i paklicom Drine bez filtera. Bar da stoji na drvenom stolu, ne morate da zapalite...

Izvor: hrana-pice-price.com

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde