Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Ugasite cigaretu na pola!

Šest metoda za pušače kako daumanje rizike od bolesti uzrokovanih duvanom. Najviše otrova u pluća stiže kadase puši do filtera. Iako je najbolja stvar koju možete da uradite da bistesmanjili zdravstvene posledice pušenja da ostavite cigarete, uvek možete daprobate da smanjite zdravstvenu štetu čak i ako ste još pušač.

 

 
U cigareti do sada nije pronađena nijedna korisna materija, a potvrđeno jeprisustvo 7.600 različitih štetnih komponenti i 70 kancerogenih - kažeprimarijus dr Petar Borović, predsednik Saveza Srbije protiv pušenja. - Pušačine mogu mnogo toga da urade da bi cigaretu učinili manje štetnom, ali trebabarem da probaju, pre nego što odluče da prestanu i na taj način oslobode svojetelo otrova.

 

1. Nikadanemojte pušiti cigaretu do kraja
- Uvek se zaustavite bar na polovini cigarete - preporučuje dr Borović. - Dokcigareta gori, nesagoreli delovi duvana u značajnoj meri zadržavaju otrove naputu ka plućima. Kako se dužina cigarete smanjuje, nesagorelih delova je svemanje i ta barijera se smanjuje, pa je priliv otrova u pluća sve veći.'Kritična' tačka je polovina cigarete, kada je najkasnije treba baciti, anikako je ne pušiti 'do filtera'.

 

2. Pijtemnogo tečnosti
Unošenje dovoljne količine tečnosti neophodno je i potpuno zdravom organizmu dabi funkcionisao. Ali, da bi pokušali da smanje štetu od cigareta, pušači trebada uzimaju više tečnosti i to obavezno pre jela.
- Potrebno je minut ili dva pre jela uzeti čašu-dve vode, pre doručka, ručka ivečere - objašnjava dr Borović. - Ovo nikako ne treba raditi za vreme obroka,ni posle. Kod pušača vremenom se 'blokira' kako osećaj mirisa, tako i osećaj zažeđ, pa oni signal žeđi tumače kao želju za još jednom cigaretom. Uzimanjemvode pre obroka sprečava se potpuna dehidratacija organizma.

 

3. Jeditemnogo svežeg voća i povrća
Veće količine svežeg voća i povrća su obavezne za pušače i to najmanje po 600 gvoća i 300 g povrća dnevno, najbolje svežeg. Povrće nikako ne treba začinjavatisirćetom, već limunovim sokom.
Za pušače je veoma značajno belo grožđe, i treba da ga jedu što više, da biprobali da umanje rizik od raka pluća, dodaje naš sagovornik.
Istraživači širom sveta došli su do zaključka da kukuruz šećerac, luk, đumbir,pomorandže, kopriva mogu da pomognu pušačima da bar malo podignu odbrambenemoći organizma.

 

4. Jeditehranu koja smanjuje želju za cigaretama
Za neku hranu se smatra da umanjuje želju za cigaretama, jer utiče da nikotinduže kruži po organizmu, pa se interval između cigareta produžava. Svaka popušenacigareta manje, znači i manje štete po organizam, pa se zato pušačima obaveznopreporučuje sveži paradajz u ishrani. Takve 'moći' priprisuju se i ovsu, suvomgrožđu, bademu, spanaću, blitvi...5. Svakodnevno raditefizičke vežbe u prirodi
Ovo nije savet, već neophodnost, pušači bi morali svakog dana da rade fizičkevežbe, u prirodi, umerenim tempom. Pušenje u kombinaciji sa fizičkomneaktivnošću višestruko pogoršava rizike od obolevanja. Zato redovno vežbanjeshvatite ne kao preventivu, već kao 'spasavanje'.

 

6. Neuzimajte kafu i cigarete istovremeno
Jedna od omiljenih kombinacija pušača ujedno može da bude i najpogubnija. Kafavišestruko pojačava dejstvo štetnih materija iz cigareta, pa je neophodno da,ako ikako možete, ta dva užitka razdvojite.

Izvor: www.novosti.rs

 

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde