Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

ZATVARAČ OD PLUTE SVAKO VINO ČINI UKUSNIJIM

Studija obavljena na Oksfordu pokazuje da je vino sa čepom od plute prijatnijeg ukusa od onog koje je zatvoreno navojnim čepom, i to iz čisto psiholoških razloga

Ako pripadate ljudima koji po svaku cenu izbegavaju vina sa navojnim zatvaračima i uvek birate ona koja imaju čep od plute, možete biti sigurni da će industrija vina još dugo biti na vašoj strani, i to zato što je čep od plute toliko duboko usađen u našu sliku o vinu da mu subjektivno poboljšava ukus. I pored toga što se mnoge vinarije odlučuju na korišćenje navojnih zatvarača, stara dobra pluta još uvek je nezamenljiva, i to iz psiholoških razloga, pokazala je studija univerziteta Oksford.


Nalazi studije koju je sprovela laboratorija Crossmodal Research Laboratory na uzorku od 140 učesnika pokazali su da zvuk otvaranja vina subjektivno poboljšava njegov ukus. Učesnici su po dva puta probali dva vina iz Argentine od sorte malbek - Terrazas de los Andes i Catena, i to pošto bi čuli zvuk otvaranja vina. Prvo bi čuli zvuk vađenja čepa od plute, a potom i zvuk otvaranja navojnog zatvarača. Nakon ovoga, učesnici su zamoljeni da daju ocenu ukusa vina, ne znajući da su svaki put probali jedno te isto vino koje je zatvoreno na dva načina. Vino sa plutenim čepom bilo je, po njihovom mišljenju, 15 posto bolje od vina zatvorenog navojnim zatvaračem.

Studija je pokazala i da vino ima subjektivno bolji ukus kada se služi u svečanim uslovima, a istraživači su ova dva nalaza dovelli u neposrednu vezu.

- Rezultati su konzistentni sa tvrdnjom da se ocena vina menja u zavisnosti od raspoloženja u kome se konzumira, a zvuk vađenja čepa budi asocijaciju na atmosferu slavlja - navode istraživači u zaključku.

Na slepom testiranju obavljenom 2004. u Oregonu pokazalo se da između vina sa navojnim i plutenim čepom nema nikakve razlike u ukusu, a studija sa Oksforda dokazala je da je razlika isključivo psihološka.

Izvor: vinoifino.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde