Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Vina iz regije Ribera del Duero

Naš proslavljeni rukometaš Dragan Škrbić, koji već duže vreme sa porodicom živi u Španiji preporučio nam je vina iz regije Ribera del Duero.  

Jedna od legendarnih vinskih regija u Španiji, Ribera del Duero, koja se nalazi u centralnoj Španiji, predstavlja dom za neka od najboljih i najekskluzivnijih svetskih crvenih vina. Smeštena na prostranoj zaravni na obalama reke Duero, samo 120 km severno od Madrida, Ribera del Duero je zemlja ekstema. Oštre zime, vrela leta i visoka nadmorska visina zajedno sa glinovitim i krečnjačkim zemljištem stvaraju idealne uslove za Tinto Fino, lokalni naziv za Tempranilo grožđe, koje čini 95% proizvodnje vina.
Srce regije Ribera del Duero je Zlatna milja, kratki pojas oko reke Duero  koja protiče zapadno prema Portugalu. Zlatna milja se ne razlikuje od bezbroj redova vinograda koji pokrivaju obližnje pejzaže, ali to je dom legendarne vinarije kao što su Vega Sicilija, Pingus, Abadia Retuerta i Mauro. To je bila jedinstvena teritorija koja je prva dokazala da je ovaj često surov i oštar region u stanju da proizvede izuzetno crveno vino  po kome je postao poznat širom sveta.


Ako tražite jarko crveno, ne gledajte dalje. Ribera del Duero odgovara na poziv sa aromatičnim vinom Tinta Fino, koje je sposobno da zavede svojim intenzitetom i balansom. Minimalne količine Kaberne sovinjona, Siraha, Malbeka i Merloa takođe rastu, iako se ove sorte koriste isključivo za mešanje. Možete očekivati da vrhunski Ribera del Duero bude pre svega struktuiran, sa moćnim voćnim ukusima. Odlične proizvodnje su 1989, 1995, 1996, 1999, 2001 i 2004.

Vino je pravljeno na ovim prostorima još u rimsko doba, ali je taj proces proširen tek sa dolaskom manastira. Iako je proizvođač Vega Sicilija proizveo svetsku klasu vina pre više od jednog veka, prava regijska proizvodnja vina nije dostigla vrhunac sve do kraja XX veka. Ovih dana, međutim, ovaj region potvrđuje reputaciju za odličan kvalitet i izuzetnu vrednost. Ukupno je 56 miliona flaša bilo označeno u 2007., a Ribera del Duero je na drugom mestu Rioje po obimu prodaje vina u Španiji. 
Iako je Ribera del Duero pre svega ruralni region, između svakog grada su velike žitnice vinograda i nekoliko divnih sela u okolini. Centri vina su u gradovima Penafiel, Roa, Aranda del Duero i San Esteban de Gormaz, koji se nalaze duž obale reke Duero. Region se prostire na četiri istorijske španske pokrajine - Burgos, Segovija, Sorija i Valjadolid, tako da spomenici uključuju srednjovekovne katedrale, tvrđave i dvorce od kojih se vožnjom brzo stiže do vinograda i sela. Širom regiona naćićete srdačna sela sa kuhinjom centralne Španije, poznatom po bogatim jelima od svinjskog mesa i ukusne pršute,ovčje sireve i divne jagnjeće čorbe.

U regionu sa oko 20.000 hektara vinograda ima nekih 250 vinarija, sa različitim stepenom kvaliteta među  njima. Najpoznatiji region vinarija u svetu je Vega Sicilija, osnovana 1864. godine.

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde