Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Udruženje pivara - istorija piva u Srbiji

Udruženje pivara Srbije je krovna strukovna organizacija, okuplja najveće proizvođače piva i slada u Srbiji, koji zajedno čine 98% domaćeg tržišta. Pivarska industrija u našoj zemlji bitno utiče na ekonomiju i doprinosi budžetu Srbije sa 3,3% na godišnjem nivou.

Udruženje pivara Srbije u saradnji sa partnerima radi na stvaranju pogodne ekonomske klime za proizvođače, ali istovremeno i na podizanju svesti o odgovornoj konzumaciji piva.

Istorija piva u Srbiji
Pivo se prvi put zvanično pominje u Srbiji, u 15. veku za vreme vladavine despota Stefana Lazarevića, kao novo piće preneto od severnih suseda. Kuvali su ga u domaćinstvima, u kafanama, pa i u samoj rezidenciji vladara.

Za vreme austrijske okupacije Beograda u periodu od 1718. do 1739. godine, pivarstvo prevazilazi okvire domaće zanatske proizvodnje. Na Dorćolu su austrijski doseljenici i preduzimači izgradili dve male pivare. Sve velike pivare koje postoje i dan-danas, imaju tradiciju dužu od dva veka, budući da su izgrađene između 1730. i 1892.

O pivu
Pivo je kroz vekove menjalo izgled i ukus, uslove i način proizvodnje, ali su svojstva piva ostala ista. Pivo je potpuno prirodan napitak i dobija se od sirovina koje imaju visoku nutritivnu vrednost, postupkom koji omogućava da se vrednosti i zadrže.
Pivo se sastoji od vode, slada, kvasca i hmelja, pri čemu je voda dominantan sastojak – 93% piva čini voda.

Kao i kod ostale hrane napravljene od prirodnih sastojaka, i pivo ima mnogo sastojaka, uključujući i vitamine, naročito vitamin B, minerale, kao što su silicijum i vlakna.

Pivo u isto vreme osvežava i relaksira, ali i omogućava unošenje vode u organizam, i još niz korisnih sastojaka.


Odgovorna konzumacija

Odgovorna konzumacija piva
Pivo je voljeno piće koje nas vezuje za proslave, prijatelje, uspehe i porodicu – u Srbiji se popije oko 56 litara po glavi stanovnika godišnje, što nas stavlja na sredinu evropske liste.

Odgovorno pijenje je stil pijenja, niskorizično, gde postoji vrlo mala verovatnoća da će biti posledica. Odgovorna/umerena konzumacija piva ima višestruke pozitivne efekte na mnoge aspekte zdravlja i igra važnu ulogu u kvalitetu života većine konzumenata piva.

16. septembar je ustanovljen kao Globalni dan odgovorne konzumacije piva koji se obeležava u 76 zemalja sveta. Proizvođači piva, Vlade zemalja, nevladine institucije kao i maloprodajni lanci udružuju se kako bi uticali na svest o odgovornoj konzumaciji piva.

Udruženje pivara Srbije posluje sa šest članica: Apatinska pivara, Beogradska industrija piva BIP, Valjevska pivara, Karlsberg Srbija, Maltinex sladara, Heineken Srbija, koje čine preko 96 odsto tržišta.

Izvor: www.hrana-pice-price.com

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde