Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

TRI VELIKA SOMELIJERA ODALA U SRBIJI TAJNE SVOG ZANATA

Rejmonds Tomsons, Samuil Angelov i Isa Bal održali, u sklopu Nacionalnog takmičenja somelijera, panel u hotelu Hajat ridžensi

Rejmonds Tomsons, najbolji somelijer Evrope 2017, Samuil Angelov, predsednik Udruženja somelijera Finske i Isa Bal, glavni somelijer čuvenog restorana Fat Duck koji vodi Heston Blumental, održali su u okviru Nacionalnog takmičenja somelijera izvanredan panel na kome su podelili sa srpskim somelijerima i drugim ljubiteljima vina svoj pogled na tajne ovog plemenitog poziva.

Rejmonds Tomsons je tokom prvog dela događaja osvetlio sa svih strana poziv somelijera. On je govorio i o strogo poslovnoj strani priče, kao što je ponašanje u slučaju da se pred gostom otvori vino sa manom i da se ono mora zameniti, pa sve do toga da je posao somelijera da podeli emocije sa gostom i stvori atmosferu u kojoj će vino moći da da sve od sebe:

- Ako se služi vino koje ima veoma izrazit stil, dobar somelijer mora da pri služenju vina objasni gostu kontekst u kome je vino nastalo, da mu pruži ceo ugođaj i tako dopusti tom vinu da zasija - rekao je Tomsons.

Samuil Angelov, predsednik Udruženja somelijera Finske pričao je o tome na koji način somelijeri rade na promociji vina, usput iskoristivši tradicionalno rivalstvo Finaca i šveđana da napravi uspelu šalu:

- Somelijeri svakako učestvuju u stvaranju trendova. Danas u svojim restoranima prodajem zaista mnogo šampanjca. Hiljade flaša mesečno. Svi piju šampanjac. A pre desetak godina, kada biste u Finskoj videli dva odrasla, poslovna muškarca koji sede u restoranu i piju šampanjac, znali biste da su...šveđani - našalio se.

Isa Bal govorio je, pored ostalog, i o zadovoljstvu koje prati dobro naučen zanat, i o tome da učenju nikad nema kraja. Ovo je ilustrovao susretom sa velikim japanskim majstorom tradicionalne kuhinje:

- Kada sam upoznao čuvenog Điroa Onoa, velikog majstora sušija, pokušao sam da se rukujem sa njim. No, obe njegove šake bile su zgrčene od pravljenja sušija. Pitao sam ga da li ikada planira da se povuče i da se odmori. Rekao mi je: 'Zar sada da se odmorim, kada sam tek počeo da osećam zadovoljstvo zbog znanja da sam nešto naučio o svom poslu'. Posle šezdeset godina rada - rekao je Isa Bal.

Izvor: www.vinoifino.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde