Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

PREDSTAVLJENO VINO KOJE JE SAZRELO U BAČVAMA OD VISKIJA

U restoranu Enso zaljubljenici u vino probali su Double Barrel Cabernet Sauvignon, jedan od najzanimljivijih aduta vinarije Jacob's Creek

Kompanija Pernod Ricard Srbija predstavila je. na večeri organizovanoj u restoranu Enso na kojoj je domaćin bio Jacob’s Creek ambasador za vino Vojćeh Siran, vino Double Barrel Cabernet Sauvignon. U pitanju je premijum crveno vino koje je u završnoj fazi odležalo u buradima u kojima je prethodno stario viski.

Gosti su imali priliku da probaju Double Barrel Cabernet Sauvignon, i da kroz komparativnu degustaciju sa vinom koje je odležalo samo u vinskim buradima, primete razlike i kompleksnost koju Double Barrel donosi.

Kako bi proizveli vino predstavljeno pre dva dana u Beogradu, enolozi vinarije Jacob's Creek snabdeli su se korišćenim buradima, u kojima je prethodno stario viski do čak 20 godina, i počeli su da eksperimentišu. Uskoro su otkrili da process odležavanja vina u drugoj vrsti buradi u završnoj fazi (double barrel finishing) daje dodatnu kompleksnost i teksturu tradicionalnim vinima odležalim u vinskim buradima. Međutim bilo je potrebno dve godine isprobavanja da bi se ovaj process usavršio i da bi se došlo do savršenog finalnog proizvoda.

- Svako bure se ponaša drugačije, tako da mi je bilo potrebno vreme kako bih razumeo suštinski efekat vina, i kako bih postigao rezultat koji je savršeno balansiran,” objasnio je Ben Brajant, glavni enolog vinarije Jacob's Creek.

- Proces smo započeli sa odabirom najkvalitetnijeg voća iz pažljivo biranih vinograda, od kojih smo napravili premijum crveno vino. Zatim smo na tradicionalan način odležali ovo vino u buradima od francuskog i američkog hrasta, nakon čega je cela količina ovog vina odležala i u buradima u kojima je prethodno odležavao viski. Otkrili smo da se odlažavanjem vina u završnoj fazi u buradima u kojima je ranije stario viski dobijaju dodatne kompleksnije arome i pitkija tekstura, zahvaljujući tome što postoje suštinske razlike između buradi koja je pravljena za starenje viskija, i onih pravljenih za starenje vina - naveo je.

Izvor: www.vinoifino.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde