Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

'Poliži - srkni - pošizi' uz sjajnu tekilu

U Meksiku je 24.jul nacionalni dan posvećen Tekili, a zahvaljujući izvanrednoj popularnosti ovog pića, ovaj julski dan se slavi širom sveta. Pretpostavljate i kako.


Da biste i vi danas nazdravljali kako treba, nije na odmet da se zajedno podsetimo kako se ovo svetski poznato piće pije.


Tekila se poslužuje sa solju i kriškom limuna. Za ispijanje tekile važi pravilo “Poliži - srkni - pošizi.”. I zaista je tako.


Postupak ispijanja tekile je jednostavan. Zadnji deo dlana između palca i kažiprsta se ovlaži i posoli. Zatim se so poliže, “sr kne” tekila, i na kraju pojede limun. Osećaj koji vas preplavi teško se može opisti rečima, a oni koji je obožavaju kažu da je to svojevrstan spoj energije, jačine i egzotike.Ovo omiljeno piće u barovima i klubovima širom sveta, pa i kod nas staro je već skoro 5 vekova. Koreni tekile sežu u daleku prošlost. U Meksiku postoje i grad i dolina sa imenom Tekila, mada se pretpostavlja da naziv tekila potiče od reči “tequilt” - posao i “tlan” - mesto.


Tekila se pravi od plave agave koja, verovali ili ne, spada u kategoriju ljiljana. Agavi je potrebno 8 do 12 godina da sazri nakon čega se njen središni deo tzv „srce“, zvano pina - vadi. Pina je teška oko 50 kg, a iz jedne pine se proizvede oko 12 boca tekile.

Postoji 5 vrsta tekile.


Srebrna ili Blanco - ova tekila gotovo da nema rok trajanja i obično se koristi za mešanje sa drugim pićima.


Oro ili zlatna tekila tekila kojoj su dodati ukus i boja karamele.


Reposado je tekila koja je “odležala” u drvenim bačvama od dva meseca do devet meseci.


Anjeho - tekila koja je “odležala” u hrastovim buradima minimalno godinu dana


Ekstra anjeho - kategorija koja je uvedena 2006.godine, a “odležala” u hrastovom buretu minimalno tri godine.


Zanimljivo je znati i da je famozni crv, ili kako neki smatraju rep čegrtuše, koji se može naći u bocama tekile zapravo mit. Tačno je da crv živi u agavi, ali se u bocama tekile nikada ne može naći. Njega možete naći samo u bocama Mezcala i to kao dokaz da je alkohol toliko jak da može sačuvati crva netaknutog.


I na kraju, imamo za vas i dobronameran savet. Ako želite da pijete zaista kvalitetnu tekilu, onda se potrudite da pijete samo onu na kojoj piše da je 100% od agave. Tek tada ćete zaista shvatiti zašto je toliko mnogo svi vole.


Izvor: gastrovodic.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde