Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Ova etiketa je najbolje čuvana tajna Šampanje

Philipponat Clos des Goisses Extra Brut 2010, koju je Wine Enthusiast ocenio sa 100 poena, najuspelija je berba jednog sasvim izuzetnog šampanjca sa najtoplije pozicije u regiji

vinofino

Šampanjac savršenog ukusa, iz ograničene serije, napravljen od grožđa iz vrlo posebnog vinograda, i ocenjen najvišim mogućim ocenama: Philipponat Clos des Goisses Extra Brut 2010 ispunjava sve ove kriterijume. Pritom je i slavan među poznavaocima, ali ne toliko slavan da bude očigledan snobovski izbor. Može li se očekivati više od vina, naročito za one koji za predstojeći Dan zaljubljenih traže sasvim posebnu bocu i imaju sredstava da je kupe?

Magazin Wine Enthusiast ocenio je vino Philipponat Clos des Goisses Extra Brut 2010 savršenim skorom od 100 poena, što je gest na koji se redakcije poznatih vinskih medija teško odlučuju.

- Teroar, klima, kupažiranje - sve ovo čini Šampanju veoma posebnom. A u godini za nama jedno vino je sve ove elemente spojilo u veličanstveni amalgam - naveli su u redakciji poznatog lista, dodavši da je ovo vino, kupaža 71% pino noara i 29% šardonea, zaslužilo čast da bude izabrano kao najbolje u plejadi izvanrednih vina iz Šampanje.

Philipponat Clos des Goisses Extra Brut 2010 je vino koje svakim svojim "gestom" skreće pažnju na sebe, a prvi od njih je mesto nastanka, maleni teroar na obali reke Marne. Posredi je jedan od najstrmijih vinograda u regiji, ako ne i najstrmiji, na kome berači teškom mukom beru grozdove pino noara i šardonea. Čokoti gledaju ka jugu, a ceo teroar je najtopliji u Šampanji. Podloga od krede daje vinu karakterističnu šampanjsku mineralnost i izvanrednu teksturu. Za ostalo je zadužen izvanredan tim vinara koji predvodi Šarl Filiponat, pripadnik šesnaeste generacije čuvene vinarske dinastije.

Direktor izvoza u kući Filiponat, Tomas Žorez, kaže da je ovaj vrlo poseban vinograd podario ovom vinu izuzetno moćan karakter.

- Grožđe je ovde sveže, bogato, čisto i kompleksno. Tu su i moć i elegancija. Dubina i mineralnost - govori Žorez koji kaže da sada u kući Philipponat žale zbog toga što nisu napravili više boca: u 2010. je flaširano samo 10.000 boca ovog izvanrednog vintažnog vina, a danas je proizvodnja porasla na 25.000 boca.

Boca ovog izuzetnog šampanjca košta oko 320 evra, ako uspete da ga pronađete. Vino je sada u punoj "kondiciji" za piće, a očekuje se da će se razvijati i rasti još niz godina - preporuka je da se otvori do 2030. godine. Podrazumeva se da ovaj plemeniti i rasni šampanjac ima i očiglednog gastronomskog parnjaka: ostrige.

 

Izvor: www.vinoifino.rs

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde