Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Orahovača i njene prednosti za zdravlje

U kućama napih predaka uz domaćurakiju i vrlo često, domaće vino, uvek se mogla naći i domaća orahovača, kojusu domaćice rado spremale kako bi što lepše poslužile svoje goste. Međutim,vremenom je otkriveno da ovo slatkasto, ukusno piće koje se priprema od plodovamladih oraha zapravo ima mnogo prednosti, te da poboljšava zdravstveno stanjeukoliko se konzumira umereno.

 Šta je orahovača?

 Ako ste ikada imali prilike da jeprobate, onda nema potrebe da objašnjavamo šta je orahovača. Međutim, za onekoji nisu bili te sreće da probaju pravu, domaću orahovaču reći ćemojednostavno da je to slatkasti napitak koji se priprema od zelenih oraha,šećera i domaće rakije. Inače, orahovača se smatra odličnim aperitivom, jerpostoje indicije da utiče i na poboljšanje apetita.

 Kako se priprema orahovača?

 Brojni su recepti za pripremu ovogdomaćeg likera, a mi smo se odlučili za jedan od njih. Takođe, imajte na umu dapojedini ljudi pripremaju ovaj napitak sa žutim šećerom ili medom, te daizuzetno vode računa o jačini rakije, za koju se preporučuje da svakako budejača od 20 gradi, dok je u našem receptu navedeno da je to sasvim dovoljnakoličina. No, za bilo koji od recepata da se odlučite, princip pripreme je vrlosličan.

Osnovna mera za pripremu orahovačepodrazumeva 1- 2 litara kvalitetne domaće rakije (takozvane rakije od 20gradi), 1 kilogram kristal šećera i 40 - ak oraha. Da biste pripremili ovajukusan, a izuzetno lekovit slatki napitak morate koristiti zelene orahe i to,ako je moguće da budu manji. Naravno, ukoliko želite možete dodati i određenezačine, kao što su recimo cimet, vanila ili karanfilić, ali i jedan svež organski gajen limun, koga jednostavnooperete i sa sve korom dodate u liker.

Način pripreme je vrlo jednostavan, apored svega navedenog biće vam potrebna i jedna staklena tegla sa širokimgrlom. Orahe operite i na nekoliko mesta izbockajte (viljuškom ili čačkalicom),a možete ih iseći i na sitnije komade, pa ih stavite u teglu, a preko njihpospite šećer. Ovako pripremljenu mešavinu zatim prekrijte gazom, a nikako nezatvarajte teglu hermetički i ostavite je na sunčanom mestu da odstoji 28 dana, odnosno 4 nedelje. Ukolikoprimetite da se šećer ne rastapa, možete blago protresti teglu s vremena navreme.

Kada istekne ovaj vremenski rok, dodajtedomaću rakiju, pa sada hermetički zatvorite i ostavite još neko vreme da stoji,takođe na suncu. Optimaplno vreme je oko 40 dana. U ovom trenutku možete dodatiodabrane začine, dok ako želite limun, njega dodajete desetak dana pre nego štoistekne rok od dodatnih 40 dana, koliko je preporučljivo da orahovača jošodstoji. U principu je najbolje da ga isečete sa sve korom na krupnije komade.

Po isteku navedenog vremenskog periodamožete da procedite napitak ili da, jednostavno samo izvadite orahe (pod uslovomda ste ih bockali, a ne sekli) i limun, ako ste ga stavljali, pa da razlijete ustaklene flaše i odložite na hladno i tamno mesto do konzumiranja.

Imajte na umu da je orahovača izuzetnojako alkoholno piće, te da je ovo samo osnovna mera. Postoje i brojni recepti ukojima se preporučuje neposredno pre prelivanja u staklene flaše da se doda jošrakije, po ukusu. Ovde je vrlo važno voditi računa da rakija koja se dodajemora biti ista kao i ona koju ste stavili nakon isteka od 4 nedelje.

Trebalo bi još da znate i da jeorahovaču najbolje pripremati krajem maja i početkom juna kada je moguće naćinajlepše plodove mladih oraha, kao i da njihova zelena kora zna da ostavi vrloneprijatan trag na rukama, pa je poželjno da ih zaštitite rukavicama tokom seckanjaili bockanja mladih oraha.

 Orahovača i njene prednosti zazdravlje

 Prednosti korišćenja orahovače zazdravlje su nemerljive, a zahvaljujući izuzetno visokom nivou joda ona sepreporučuje za korišćenje kod obolelih od takozvane hipotireoze, to jest oboljenjaštitne žlezde koje nastaje usled manjka joda u organizmu. Međutim, svako ko jeoboleo od hipertireoze, koju karakteriše povećan nivo joda ni u kom slučaju nebi smeo da je konzumira, osim ukoliko mu štitna žlezda nije uklonjena hirurškimputem, ali i tada sa posebnom pažnjom.

Čuvena orahovača se preporučuje i zajačanje odbrambenih snaga organizma, a posebno je delotvorna kod čišćenjaorganizma od parazita, stim što je i recept za nju u tom slučaju drugačiji.

Pored svega navedenog, smatra se i daorahovača ima izuzetno pozitivan efekat na lećenje različitih želudačnihoboljenja, te da pomaže obnavljaju sluzokože usta i grla.

Naučna istraživanja imaju jednostavnoobjašnjenje za lekovitost ovog napitka i to polazeći od bogatsva vitamina iminerala koji se nalaze u zelenim orasima, koji su ujedno i najvažniji sastojakovog domaćeg likera. A u njima, između ostalog ima vitamina B 1, B 6, B 9, C iE, ali i : gvožđa, joda, kalijuma, fosfora, magnezijuma, sumpora, cinka,mangana i mnogih drugih vitamina i minerala, ali i omega - 3 masnih kiselina.

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde