Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

O njima kruže razne priče - Kokteli

Iako se tretiraju kao osvežavajuća pića, kokteli se nikada ne piju samo da bi se utolila žeđ. Iskusno pripremljeni i posluženi sa stilom, oni predstavljaju poseban doživljaj koji može na pravi način upotpuniti jedno naizgled obično veče, ili možda popodne provedeno na nekoj beskonačnoj peščanoj plaži...Vi odlučite...
 

Priča se da su kokteli dobili ime po repu od petla (cock - petao, tail - rep), verovatno zbog ukrasa kojima se često ukrašava čaša pre nego što se piće posluži. Da li je zaista tako, ne znamo, ali se u svakom slučaju radi o interesantnom poređenju...U ovom broju 'Prizme Hedonizma', predstavićemo vam dva koktela. Pa ako ih do sada niste probali, možda vas baš neka od priča koje slede navede da ih prvom prilikom poručite.

Bloody Mary

Ako je verovati glasinama, čuveno piće je dobilo ime po škotskoj kraljici Meri Tjudor koja je nosila nadimak 'Krvava Marija' zbog svog nimalo blagog temperamenta. Ali postoji još mnogo legendi, kako o imenu tako i o nastanku...
 

Po jednoj od njih, za postojanje čuvenog pića je odgovoran Džordž Džesel, po profesiji producent i kompozitor. Džesel se sam proglasio 'pronalazačem' ovog pića, a u jednoj kolumni u Herald Tribjun-u sa kraja 30-tih godina prošlog veka to je i pismeno zabeleženo: 'Najnovije piće Džordža Džesela koje je privuklo pažnju zove se Bloody Mary - pola votke i pola soka od paradajza'...
 

Druga osoba koja takođe polaže pravo na Bloody Mary koktel je Fernand Petiot, američki barmen koji je radio u jednom baru u Parizu dvadesetih godina prošlog veka. On je takođe služio piće spravljeno sa istom količinom votke i soka od paradajza, ali je radi poboljšanja ukusa dodao i crni biber, vuster sos, tabasko sos i limunov sok. Ovu varijantu dodavanja novih sastojaka je oprobao kada se vratio u Sjedinjene Američke Države 1934. godine, i kada je počeo da radi u 'King Kol' baru. Jedan od konzumenta njegovog pića mu je dao ime Bloody Mary, jer ga je podsećalo na klub 'Kofa krvi' u Čikagu i na jednu Meri koja je radila u njemu. 

Caipirinha

Cachaça (kašasa) je brazilsko alkoholno piće koje se proizvodi od šećerne trske. Caipirinha (kajpirinja) se sastoji od cachaçe, jedne limete (posebna vrsta limuna) i nerafinisanog šećera. U prevodu Caipirinha znači «piće seljaka»... Cachaça u Brazilu nije baš na dobrom glasu jer jedna flaša košta samo 70 dinara. Zbog toga Brazilci koji drže do sebe piju Caipirosku, varijantu Caipirinhe gde je cachaça zamenjena vodkom.
 

Henry Ford je za vreme 30-ih godina u Fordlandiji, jednom gradiću u Brazilu, pokušao da zabrani Caipirinhu. Za Brazilce koji su bili i više nego ljubazni prema strancima, zamisao da odbace svoje nacionalno piće bila je gora od smrti. Oni su čak prihvatili i kinin, ali jednostavno nisu mogli da ga popiju. Uradili su ono što im je njihov zdrav brazilski um govorio: Pomešali su ga sa svojim vatrenim nacionalnim pićem cachaça!
 

Ni jedno alkoholno piće u toku poslednjih godina nije doživelo tako vrtoglav uspon kao brazilsko nacionalno piće. Mešavina sa voćnim sokovima ili mlekom od kokosa naziva se Batida, a to je grupa pića koja je pored Caipirinhe najinteresantnija grupa brazilskih pića. 

www.cocktails.rs
www.zabava.krstarica.com
grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde