Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Najstarije vino na svetu

Ljubitelji vina koji često biraju sa ponosom ona koja suduže vreme sazrevala, oni verovatno neće imati prilike da probaju vino o kom vam pričamo. U pitanju je vino koje potiče iz 350 godine n.e, odnosno najstarije vino na svetu.


Nakon otkrivanja ovog vina, ono je bilo izloženo u Pflazistorijskom muzeju u Nemačkoj duže od sto godina. Iako je nekoliko flaša ovog vina zakopano u sarkofag rimskog plemićkog para, jedina flaša koja je ostala iznad zemlje je upravo ova o kojoj vam govorimo. Napravljena je od rimskog stakla, a ukrašena je sa dve ručke. Navodno, u sebi sadrži mešavinu maslinovog ulja i vina. Činjenica da je zatvorena voskom umesto plutom nam govori da jebaš tako očuvana tečnost koja se u njoj nalazi.

Ova flaša od 1.5 litra imala je za cilj da rimski plemićki par isprati u večnost, a sada predstavlja predmet koji istražuju i posmatraju naučnici i arheolozi. Mnogi muzejski činovnici tvrde da će vinoizgubiti svoju vrednost ako dođe u kontakt sa vazduhom, tako da flaša još uvek nije otvorena.

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde