Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Kafa sa alkoholom – zimska varijanta

Kafa sa alkoholom nije piće za svaki dan, ali tokom hladnih dana postaje popularan način zagrevanja.

Kafa sa alkoholom se pravi na različite načine, u zavisnosti od lokacije, a širom sveta postoje lokalni recepti. Kafa sa alkoholom može dodatno da se obogati i dekoracijom, ali osnovna funkcija ovog napitka je da zagreje, zato je posebno popularna tokom zime.

 

kafasaalkoholom

 

Od sredine 19. veka, kafe sa alkoholom Pharisee i Fiaker su se služili u bečkim kafeterijama; oba su bila kokteli od kafe posluženi u čaši, preliveni šlagom. Prvi je u to vreme bio poznat i u severnoj Nemačkoj i Danskoj. U Francuskoj se mešavina kafe i žestokih pića zvala Glorija.

U Austriji i Nemačkoj je popularan napitak Pharisee. Osnova je jaka, sveže pripremljena kafa, zaslađena kockama šećera i pomešana sa čašom (oko 4 cl) smeđeg ruma (rum sa Jamajke), preko toga se dodaje šlag.

Irska kafa je koktel koji se sastoji od vruće kafe, irskog viskija i šećera, preliven kremom. Kafa se pije kroz gustu kremu. Irski viski i najmanje jedna kašičica šećera prelivaju se crnom kafom i mešaju dok se potpuno ne otope. Gusta krema se pažljivo preliva preko kašičice dok ne dođe do vrha čaše.

Fiaker je bečka kafa koja se sastoji od espresa koji se obično zasladi, a zatim preliva šlagom. U kafu se dodaje alkohol, po mogućnosti voćna rakija od višnje ili šljive. Kočijaši koji voze tradicionalne bečke fijakere su veliki ljubitelji ovog pića, pa odatle i njegov naziv. Piće se povremeno ukrašava konzerviranim višnjama ili se može posuti kakaom u prahu. Obično se služi u vrućoj čaši.

Carajillo je vruće piće od kafe kojem se dodaju žestoka pića, tipično je za Španiju i latinoameričke zemalje. Njegovo poreklo datira iz vremena kada je Kuba bila španska provincija. Vojne trupe su kombinovale kafu sa rumom kako bi dobili dodatnu hrabrost. Postoji mnogo različitih načina pripreme, od jednostavnih gde se kafa samo pomeša sa alkoholom, do malo komplikovanijih gde se alkohol prvo kuva sa limunom, šećerom i cimetom, a zatim se dodaje kafa.

Caffe corretto je italijanski napitak koji se sastoji od espresa sa malom količinom alkohola, obično italijanske vrste rakije – grappa. Većina italijanskih barmena priprema napitak tako što dodaju nekoliko kapi željenog alkohola u kratak espreso, ili posluže čašicu alkohola uz kafu kako bi mušterija mogla sama da sipa alkohol u kafu.

Kafe u koje se dodaje alkohol često imaju hladnu kremastu penu koja sprečava da alkohol ispari u vrućoj kafi. Za savršenu mlečnu penu, najbolje je koristiti punomasno mleko za pravljenje krema. Kao i za šlag, sva oprema mora biti apsolutno čista kako bi se postigao pravi rezultat.

 

Izvor: hrana-pice-price.com

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde