Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Esspreso kafa

U Italiji, naručiti 'kafu' znači - naručiti espreso.Mnogi ljudi misle da se reč 'espresso' (ital) odnosi na posebnu vrstu zrna kafe. Istina je da su za dobru šoljicu espresa neophodna tamnija, prepečenija zrna kafe, ali ovaj termin podrazumeva isključivo način na koje se napitak od kafe pravi.

  Iako je današnje tržište snabdeveno velikim brojem različitih kućnih aparata za espreso, u Italiji, zemlji espresa, se uprokos upotrebi mašina za pravljenje espresa od strane specijalnih majstora (barista) smatra gotovo veštinom, umetnošću. 'Caffe espresso' označava kafu čija je aroma ’’istisnuta' u potpunosti na površinu. Nalet vrele pare iz mašine pritiska zrna kafe i brzo prolazi kroz njih i time 'crpi' ukus kafe i prenosi ih u šoljicu. Rezultat ovog kratkotrajnog procesa (dupli espreso se napravi za 25 sekundi) jeste porcija vrlo ukusne kafe koju krasi zlatasto-braonkasta pena zvana crema.

 Bilo da je u pitanju standardni, kratki (sa manje vode i time jačim ukusom), produženi (sa više vode), dupli (dve porcije u jednoj šoljici) espreso, danas ga ceo svet pije. On je vrlo jak napitak od kafe i obično se popije u svega par gutljaja, nekada uz koru limuna. Sa dodatkom mleka, espreso se pretvara u kremastije i slađe piće i stvara varijacije u vidu makijata, caffe latte, i- kapućina.

Šoljica za espreso je vrlo mala i valjalo bi da pre upotrebe bude blago zagrejana. Trebalo bi i da ima tanke zidove i da bude uska kako bi miris kafe bio ’’zgusnut’’ na manjoj površini.

Preporučujemo vam da pozovete prijatelje i odete da uživate u kafi :)

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde