Ako ste ljubitelj čokoladnih torti, probajte ovaj savršeni desert bez brašna.Sastojci:150 g maslaca200 g šećera u prahu10 jaja200 g čokolade s najmanje 40 posto kakaoa150 g mlevenih oraha (prema želji)3 kašičice kakaoaprezle za posipavanjePriprema:Otopite maslac. U veću posudu stavite šećer. Odvojite žumanca od belanaca, pa žumance ubacite u posudu sa...
Umereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključili su britanski naučnici, a prenosi Dejli Mejl.Sprovedena je anketa u kojoj je učestvovalo više od 13000 ljudi. Usredotočili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama...
Sa samo nekoliko sastojaka dobićete izvrsnu kremastu poslasticu. Brza i jednostavna poslastica: Kremasti mus od čokolade. Foto: Stvar ukusaUživajte u punom ukusu čokolade.Potrebno je:- 3 žumanceta- 60 g šećera- 150 ml mleka- 400 ml slatka pavlake- 350 g čokoladePriprema:Umutiti žumanca sa šećerom, dodati mleko i 100 ml pavlake, pa skuvati dok se ne...
Naravno da iz Francuske stiže jedan od najpopularnijih deserata – čokoladne trufle.Prema legendi, čokoladni trufle, odnosno čokoladni tartuf (truffle) je nastao u kuhinji francuskog kuvara Ogista Eskofijea tokom 1920-ih. Dok je jedan od njegovih pomoćnika pokušavao da napravi kolače, slučajno je sipao topli krem u činiju sa komadićima čokolade. Kada...
Od drevnih Asteka koji su gajili njen osnovni sastojak, prekoKristofera Kolumba koji ga je doneo u Evropu, pa sve do današnjih dana, prošloje čak 3 milenijuma. Svo to vreme je negovana, poštovana, upotrebljavana. Danasslobodno možemo reći da je nezaobilazna u mnogim prilikama. Ali koliko zapravoznamo o čokoladi? Evo nekih interesantnih podataka koji su...
Muzej čokolade u Kelnu nudijedinstvenu kolekciju ovog slatkiša. Uplovite u slatko putovanje kroz trihiljade godina staru istoriju čokolade - od božanskog jela Asteka do modernogindustrijskog proizvoda. 'Nemoram da pazim na liniju, niti sam to ikad morala. To što vi vidite na meni jerezultat uživanja u čokoladi.' Tako je poznata glumica Ketrin Hepbern...
Čokoladabogata posebnim antioksidansima, koji se bore protiv slobodnih radikala ismanjuju oksidaciju ćelija, važna je u procesu starenja, a flavoinidi prisutniu kakau povećavaju moždani krvotok i preporučuju se osobama sklonim depresiji,navodi se u najnovijoj studiji o čokoladi, a prenose danas francuski mediji. Iakočokolada ima velike količine...
Najpopularniječokoladne bombone na svetu, praline, nastale su na veoma interesantan način -'srećnom nezgodom', zapisali su hroničari. Oni kažuda je ova poslastica nastala kada je nespretni mladi pomoćnik kuvara ispustioposudu punu lomljenog badema. Videvšito, šef kuhinje je bio van sebe. On je tada povukao mladića za uvo i slučajnooborio punu činiju...
Beograd,26. novembar 2013.- U hotelu Square Nine svečano je predstavljena nova poslovnasaradnja kompanija Barry Callebaut i Silbo i najavljen početak tradicionalnihdana čokolade u hotelu od četvrtka 28.11.2013.Callebaut je renomirani brend najfinije belgijske čokolade,omiljen među profesionalnim korisnicima širom sveta, po prvi put postajedostupan na tržišu...
Čokoladaje strast. Naravno, ona vrhunska, ručno rađena od probranih sastojaka. A šta sedešava kada tome dodate malo dobrog vina? Postoji mišljenje da te dve strastine treba spajati, ali ako vašu omiljenu čokoladu uparite sa pravim vinomnastaje - 'rajski spoj'!Postoji mišljenje da te dve strasti ne treba spajati, ali ako vašuomiljenu čokoladu uparite...
Nijebilo lako dobiti pravi miris i ukus crne čokolade. Na tome su radili stručnjaciiz Belgije, Nemačke, Holandije i Švajcarske, objasnio je predstavnik belgijskepošte.Belgijska pošta će u martu izdati specijalnu marku koja ćeobradovati sve ljubitelje čokolade.- U lepak smo dodali ukus čokolade koji se može osetiti kadaliznete marku pre nego što je...
Mnogežene tokom dijete izbegavaju slatkiše, samo da bi nekoliko dana nakon togapopustile pod pritiskom i pojele celu čokoladu.Naučnici su želeli otkriti da li osećaj krivice smanjuje njihovouživanje tokom konzumiranja ovog slatkiša.Ono što su naučnici sa Univerziteta Nortvestern u Čikagu tokomistraživanja otkrili je to da žene ne mogu odoleti čokoladi i da...