Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Najbolji gradovi za ljubitelje čokolade

Čokolada je sigurno jedna od najpopularnijih poslastica za kojom žudimo bilo da smo srećni ili ne, a ljubav prema čokoladi duga je više od 4.600 godina. Ovaj spisak od 8 najboljih gradova za ljubitelje čokolade će mnogima olakšati planiranje sledećeg putovanja.


Brisel, Belgija
Sa više od 2.000 prodavnica čokolade širom Belgije, možete da izaberete bilo koji grad i bićete na korak od najboljih čokolada na svetu. U Briselu postoji čitav niz radnji i kafića koji prodaju čokoladu, a postoji i nekoliko organizovanih obilazaka najpoznatijih prodavnica čokolade u gradu kao i škola i radionica kao što su 'Chocolaterie Duval' ili 'Chocolaterie Jamal'.

Tain L’Hermitage, Francuska
Ovaj mali grad je dom 'Valhrona Ecole Chocolat', jedne od najprestižnijih škola čokolade na svetu, u kojoj iskusni poslastičari usavršavaju umetnost pravljenja najfinije čokolade. Škola je istovremeno i fabrika čokolade i muzej, koji je otvoren za posete.

Oaxaca, Meksiko
Meksički grad Oaxaca je poznat po svojim 'čokoladnim kućama', gde se  pije tradicionalna meksička čokolada. Obavezna je poseta 'Mayordomo Chocolate' prodavnici, gde možete da probate to slatko piće, koje je napravljeno od samo četiri sastojaka - šećera, cimeta, prženog kakao zrnevlja, i badema u toplom mleku.

Broc, Švajcarska
Poseta ovom gradu posvećenom čokoladi je nezaboravno iskustvo. U njemu se nalazi Cailler-Nestle fabrika i prodavnica čokolade.

London, Engleska
Engleska je pre oko deset godina doživela preporod što si tiče zanatskog pravljenja čokolade, i deceniju je domaćin  festivala 'Nedelja čokolade' (15-18 oktobar). Ako niste u Londonu u toku festivala, svakako možete da posetite radnje koje u njemu učestvuju. Neke od favorita su 'The Melange' u Pekamu i 'Artisan du Chocolat' u Noting Hilu.

Njujork, Amerika
Poznata Serendipity zamrznuta - topla čokolade privlači zaljubljenike u čokoladu iz celog sveta. Neke od omiljenih čokoladnih destinacija su 'Jacque Torre' kafić u evropskom stilu u blizini Bruklinskog mosta  i lokal Mast braće u Bruklinu. Posetite i fabriku Mast braće u Villiamsburgu da probate neobične čokoladne mešavine i 'čokoladne čajeve'.

San Francisko, Kalifornija
Poznati čokoladni brendovi Ghirardelli i Scharffen Berger su osnovani u ovom zalivu, i obe proizvodnje se mogu obići sa turističkim vodičima. Grad je prepun nezavisnih čokoladnih radnji.

Keln, Nemačka
Keln, glavni grad čokolade u Nemačkoj je dom 'Stollwerck' čokoladne kompanije, koja je drugi po veličini uvoznik čokolade u SAD. Kompanija postoji preko 150 godina i ima stalnu izložbu o istoriji svoje čokolade, koja je prerasla u interaktivni muzej koji oslikava istoriju čokolade širom sveta. Više od 5 miliona posetilaca prođe kroz muzej godišnje, a kompanija i dalje proizvodi više od 100.000 tona čokolade godišnje.

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde