Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Kafa i čokolada - savršen spoj

Vekovima je kafa, tačnije ispijanje kafe, bilo povod za druženje i okupljanje. Oduvek je gotovo nemoguće odvojiti ta dva 'događaja'. Međutim, prava čarolija nastajeu trenutku kada se spoje kafa i čokolada...
                                                  
Iako u kafi uživamo već vekovima, ona je relativno skoro dobila status kakav zaslužuje. Čitava armija ljudi širom sveta istražuje kvalitet kafe, njene vrste i njihove kombinacije, načine pripreme i konzumiranja, kao i uparivanje s drugim namirnicama. Koliko je razvijena nauka o ovom napitku  govori i podatak da je do sada izdvojeno više od 500 različitih aroma kafe. Zbog toga je u kulinarskom svetu razvijena i jedna potpuno nova veština - spajanje kafe i hrane, slično kao što somelijeri biraju odgovarajuće vino uz određeno jelo. Rezultat obimnih teoretskih i praktičnih istraživanja je veoma dobar jer kafa se u stvari najbolje slaže sa - čokoladom!

Savršen spoj

Da li ste se zapitali zašto u restoranima često obrok završimo baš kafom i kolačima, posebno onim čokoladnim? Kafa i čokolada imaju mnoge sličnosti, pa zbog toga predstavljaju savršen spoj. Zbog toga, dobitna kombinacija uz čarobni napitak je čokolada ili čokoladni kolači, ali nećete pogrešiti ni ako se odlučite za čiz kejk ili sladoled, koji donosi odličan temperaturni kontrast. 

Ta sinergija kafe i deserta ukombinovana sa socijalnim momentom je veoma kompleksan fenomen. Poznato je da nakon obilnog ručka ili večere, propraćenih čašom vina, naš organizam ima priprdnu potrebu da se 'primiri'. Tada nam se obično malo spava, zevamo, osećamo da smo 'na rezervi'... sve do trenutka dok ne stigne šolja tople kafe uz čokoladnu poslasticu sa strane, nakon kojih, za vrlo kratko vreme, osećamo promene u ponašanju. Odjednom smo življi, imamo više energije, postajemo raspoloženiji a razgovor u društvu naglo dobija na intenzitetu. Tajna je u prirodnim hemijskim sastavima ove dve namirnice. Svi znamo da kafa ima efekat razbuđivanja zato što je prirodni stimulans. Međutim, i čokolada daje zavidan doprinos podizanju vašeg raspoloženja jer sadrži seratonin, koji se takođe nalazi i u ljudskom mozgu. Kada je jedemo, osobađa se taj 'hormon sreće i ljubavi', koji izaziva osećanje slično onom koji imamo kada smo zaljubljeni.  

Dakle, ako vam je ikada bio potreban izgovor za ovo dvostruko uživanje, sada ga imate!

Tekst preuzet sa sajta www.citymagazine.rs
grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde