Hedonizam jača organizam!
grafika u zaglavlju

Bela čokolada

Da li je bela čokolada zaista čokolada?

Neki ljubitelji čokolade tvrde da nije. Po njihovom mišljenju, da bi se nešto zvalo čokoladom - mora da sadrži određen procenat pravog čokoladnog sirupa koji je odgovoran za manje ili više gorak ukus mlečne ili crne čokolade. Pošto bela 'čokolada' ovaj sastojak ne sadrži, kvalifikovana je da bude tek 'slatkiš' i ništa više.

Drugi tvrde da bela čokolada sa pravom nosi svoje ime. Njeni osnovni sastojci su: šećer, mleko, aroma vanile i, što je najbitnije - kakao maslac, tako da je ona istinski derivat biljke kakao i samim tim vrsta čokolade.

U suštini, bela čokolada ima teksturu kao bilo koja druga čokolada, ali ne i ukus. Kakao-maslac joj daje formu čokolade i mogućnost da se ne topi do određene temperature, ali njen ukus najpre podseća na vanilu i mleko. Problem je nastao onog trenutka kada su neke kompanije počele umesto kakao-butera da u bele čokolade stavljaju daleko jeftinije i dostupnije obično biljno ulje, pa je ovaj slatkiš izgubio na svom ukusu i vrednosti. Neke zemlje, kao što je to slučaj sa SAD su odlučile da uvedu pravilo po kome najmanje 20% od težine bele čokolade mora da bude kakao maslac, 14% mleko u prahu i manje od 55% šećer!

Ukoliko belu čokoladu koristite u kolačima, imajte na umu da se bela čokolada vrlo brzo topi i da može brzo da zagori ukoliko je kuvate. Sa druge strane, veliki udeo kakao-maslaca daje joj rok trajanja od 2 do 5 godina.

Bila ona čokalada ili ne - omiljena je poslastica!

grafika u zaglavlju

Newsletter

Prijavom na AAH! newsletter postajete naš standardni član sa svim benefitima i popustima.

Molimo omogućite javascript-u da prihvati ovu formu

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni. Više informacija ovde