AAH!
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Vi ste ovde:  
AAH! Sport Najbolji golovi na svetskim prvenstvima

Anketa

Na internetu najviše koristim
 

Pretraga

Najbolji golovi na svetskim prvenstvima Štampa El. pošta

    Ne zove se Svetsko prvenstvo u fudbalu najvećim sportskim događajem na svetu zbog velikih stadiona. Tokom jednog meseca svake četvrte godine, sve oči uprte su u zvezde, mlade nade i veterane sa svih krajeva zemaljske kugle koji na nekoliko travnatih terena demonstriraju svoje fudbalsko umeće. Neki uživaju u trijumfima svojih reprezentacija (na kraju krajeva... uvek prvenstvo osvoji neka od sedam... možda osam reprezentacija), ali SVI uživaju ulepim golovima!

 

Ovo je naša lista 10 najlepših golova na svetskim prvenstvima.


Mesto broj 10 - Archie Gemmill
1978 . Škotska - Holandija
Nakon par loših utakmica u grupi, Škoti su bili primorani da jure pobedu od 3 gola prednosti protiv favorizovane Holandije. Iako nisu uspeli u toj nameri, ni jedan Škotlanđanin nikada neće zaboraviti pogodak Arčija Gemila, koji je sam prokrčio put pored trojice Holanđanina.

 

Mesto broj 9 - Arie Haan
1978 - Holandija - Italija
Pre nego što se Dejvid Bekam i rodio, Holanđanin Ari Han je slao neuhvatljive udarce ka protivničkim golovima u Premijer ligi, na zadovoljstvo fanova fudbala. Jednu od najlepših "bombi" uputio je ka golu Italijana, kojima posle ovoga nije preostalo ništa drugo nego da se spakuju i vrate kući.

 

Mesto broj 8 - Roberto Baggio
1990 - Italija - Čehoslovačka
Roberto Bađo ostaće upamćen po tri stvari: frizuri, promašenom penalu protiv Brazila i ovom fantastičnom golu protiv Čehoslovačke. Do današnjih dana Italijani pamte ovaj potez Bađa, koji im je dosta ulepšao prvenstvo baš u Italiji 1990.

 

Mesto broj 7 - Michael Owen
1998 - Engleska - Argentina
Kada je Oven postigao ovaj čudesan gol kao osamnaestogodišnjak, zvezda je rođena. Već se dosta pričalo o talentu engleskog tinejdžera i pre prvenstva, ali tek nakon ovog pogotka ušao je na velika vrata u društvo svetskih fudbalskih zvezda. Hose Ćamot, Roberto Ajala i Karlos Roa nisu uspeli da ga zaustave... Iako su Englezi ispali, Ovenov potez smatra se za jedan od najlepših poteza celog prvenstva.

 

Mesto broj 6 - Pele
1958 - Brazil - Švedska
Još uvek je teško poverovati da je Pele ovaj potez napravio sa samo sedamnaest godina. Mnogi mladići u tim godinama imaju tremu kada pozivaju devojku u izlazak, a Pele je pokazao hladnokrvnost i samopouzdanje koje na prepunom stadionu u svom debiju na svetskim prvenstvima. Ne zovu ga bez razloga "Kralj fudbala".

 

Mesto broj 5 - Dennis Bergkamp
1998 - Holandija - Argentina
Za one koji su bili premladi da gledaju Maradonu ili Pele-a, ovaj gol Dejvida Bekama predstavlja savršenstvo fudbalskog umeća. Gol je odveo Holanđane u polufinale... Frank De Bur je poslao dobru dugu loptu do Berkampa... a ostao je istorija.


Mesto broj 4 - Saeed Al-Owairan
1994 - Saudijska Arabija - Belgija
Saeed ko? Na svetskom prvenstvu mozete postati zvezda iako pre toga niko nije ni znao za Vas. Mogu Vas čak  i prozvati "Maradona među Arapima".


  

Mesto broj 3 - Esteban Cambiasso
2006 - Argentina - Srbija i Crna Gora
E sad... šta reći. Možda jedino biti realan. Drago mi je što su naši "orlovi" (sticajem srećnih okolnosti i ja sa njima :) ) uživo mogli da gledaju majstore fudbala. 24 dodavanja bez greške od svog do našeg gola... Pogledao sam kasnije snimak na TV-u... Komentator je rekao: "Ovo je jedan od najlepših golova na svetskim prvenstvima ikada!". Nije pogrešio... Bilo kako bilo... eto i nas na večnoj listi najlepših golova :)Mesto broj 2 - Carlos Alberto
1970 - Brazil - Italija
Prošlo je 40 godina, a polemika i dalje postoji: Da li je ovo najlepši pogodak na svetskim prvenstima ikada? Po nama ne, ali je na visokom drugom mestu. Poslednji pogodak u pobedi Brazila od 4:1. Za fudbal kažu da je najbitnija sporedna stvar, a ovaj gol je učinio i najlepšom sporednom stvari na svetu.

 

Mesto broj 1 - Diego Maradona
1986 - Argentina - Engleska
Iako su brazilci sedamdesete, kao i argentinci protiv Srbije 2006, demonstrirali lepotu timskog fudbala, Maradonin beg protiv Engleske je dokaz da pojedini majstori mogu sami da naježe planetu. Fudbal je timski sport, ali potezi individualaca su ti koji i protivničke navijače mogu naterati da ustanu i aplaudiraju. Zaboravite na fudbal i na svetsko prvenstvo... Ovo je verovatno najbolji i najlepši pogodak svih vremena!

 
Preuzeto sa sajta www.highlife.rs

Powered by Web Agency