AAH!
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Anketa

Na internetu najviše koristim
 

Pretraga

Kožarstvo Štampa El. pošta

Sa povratkom Morsa iz Spanije u 15 veku Fes je postao centar kozne industrije.Usavrsili su tehniku izrade koznih poveza i to preneli u Maroko, i od tada je Maroko sinonim za kvalitetnu kozu.

Tehnike kozarstva

Izrada koze se karakterise mnogobrojnim tehnikama, koja svaka zahteva pazljivost majstora, jedan jedini nespretan pokret moze da unisti visecasovni rad.

Radije koriste koziju i jagnjecu kozu zbog mekoce, ali se takodje koristi kamilja, kravlja i ovcija koza.

Koza se prvenstveno tretira kroz slozen process kako bi se kasnije koristila za izdradu daljih predmeta. Tradicionalno koza bi se prvo potopila u reku da bi se lakse odstranile dlake i vuna. Onda bi se potopila u krec da bi se rastvorili zadnji organski sastojci. Nakon 3 nedelje se koza ispere u velikoj vodi i skidaju se zadnji nepotrebni delovi kao sto su mast i noge…

Nakon svega toga koza je napokon spremna za takozvani « tannage » (tanaz), proces u kome se koza umoci u rastvor kore narovog drveta i mimoze. Time se koza ucvrsti i tada dobija svoj pravi oblik. Gotove koze se prelaze drvenim blokovima da se ispeglaju, zatim se suse na suncu i u rolnama razvrstavaju po kvalitetu.Od restlova se izradjuju papuce, tasne i kaisevi. Potpuno obradjena koza se pere, pegla i potapa nekoliko dana da bi omeksala.

Na kraju ovog neophodnog procesa, koza je napokon spremna za izradu kod majstora  i to razlicitim tehnikama, koje su: ekcizirana koza, vezena koza i povezana koza.

 

Ekcizirana koza
Ovom tehnikom se dubi koza da bi se dobili razni geometrijski oblici i ukrasi po zelji majstora. Ovo je laka tehnika koja potice iz Sudana Mauritanije i Sahare.

Vezena koza
Umesto obicnog konca marokanski majstori koriste trake od koze, trake koje imaju ulogu konca. Tim radom se dobijaju cvetni motivi.

Povezana koza
Ovo je tradicionalno gradjanska tehnika koja se koristi i koja je poznata i uvazavana vekovima u Maroku. Koristi se na razlicitim predmetima i uglavnom se prave simetricni i geometrijski crtezi tom tehnikom.

Powered by Web Agency